ukenru
palchevskogo-vpiymali-na-feykoviy-sotsiologiyi-imi

Пальчевського впіймали на фейковій соціології - ІМІ

 • 24504 переглядiв

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. Рейтинги кандидата у мери Києва Андрія Пальчевського базуються на фейковій соціології. Про це йдеться в аналізі, проведеному Інститутом масової інформації, передає УНН.

"З початком виборчої кампанії можна пов’язати оприлюднення рейтингів кандидатів, які базуються на фейкових соцопитуваннях. Усі виявлені ІМІ фейкові соцопитування стосувалися виборів міського голови Києва і виводили на друге місце Андрія Пальчевського", - йдеться у повідомленні.

Експерти кажуть, що учасник бази псевдосоціологів "Центр суспільного розвитку" нібито провів дослідження ще в липні. І  за їх результатами різниця між кандидатом у мери Києва Віталієм Кличко та Пальчевським становила лише 1%, а на третьому місці був Микола Томенко з показником 10,5%.

"Цей "центр" спіймано на завищенні рейтингів Пальчевського ще починаючи із зими цього року", - пишуть експерти, додаючи, що українські ЗМІ робили новини на основі цих результатів, а інфографіка з цього дослідження поширюється в соцмережах на рекламній основі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пальчевський і "За майбутнє" викидають на вітер рекордні суми – ЗМІ

9 вересня було оприлюднене ще одне соцдослідження, нагадують фахівці.

"Зазначалося, що його провів центр "Соціальний моніторинг". Раніше цей центр входив до тих, кому закликали довіряти. Проте саме це дослідження від 9 вересня потрапило до бази псевдосоціологів. Усе через завищення показників того ж Пальчевського", - йдеться у повідомленні.

Ще одне фейкове соцдослідження також завищувало рейтинги Пальчевського, констатують експерти Інституту масової інформації. Дослідження проводилося навіть не соціологічною службою. Його джерелом стало одне з українських видань, яке нібито провело телефонне опитування.

"У таких випадках у редакцій мають виникати сумніви, чи здатне інше медіа провести власними силами соцдослідження, чи має воно в штаті професійних соціологів", - йдеться у повідомленні.

Як писав УНН, за оцінками експертів, Київ найбільше "грішить" замовними соціологічними дослідженнями стосовно шансів кандидатів у мери на перемогу.

Зауважимо, що експерти прогнозують неминучість другого туру виборів мера в столиці.

Українські Національні Новини

Політика