ukenru
palata-lordiv-zobovyazala-britanskiy-uryad-uzgoditi-ugodu-schodo-brexit-iz-parlamentom-zmi

Палата лордів зобов'язала британський уряд узгодити угоду щодо Brexit із парламентом - ЗМІ

 • 11116 переглядiв

КИЇВ. 7 березня. УНН. Британська Палата лордів зобов'язала уряд заручитися схваленням парламенту, перш ніж укладати з ЄС угоду про вихід країни зі складу Євросоюзу, передає УНН із посиланням на ТАСС.

За відповідну поправку, запропоновану в законопроект (білль) про початок процедури Brexit опозиційною Лейбористською партією, проголосували 366 членів верхньої палати парламенту Сполученого Королівства. Проти виступили 268 перів.

ЗМІ відзначає, що у тексті поправки зазначено, що "прем'єр-міністр не може укласти угоду з ЄС з приводу умов, на яких Сполучене Королівство покине ЄС, без схвалення обох палат парламенту".

При цьому члени Палати лордів позбавили прем'єр-міністра Терезу Мей можливості вийти з ЄС взагалі без будь-якого угоди, якщо умови, висунуті з боку європейських переговірників, здадуться Лондону неприйнятними.

"Також потрібна попередня згода обох палат парламенту щодо будь-якого рішення прем'єр-міністра про те, що Великобританія покине ЄС без угоди", - йдеться в тексті поправки.

Вона стала другою зміною, яку пери внесли в вкрай лаконічний білль уряду Терези Мей. Раніше пери схвалили поправку, яка гарантує права громадян ЄС, які проживають у Великобританії.

Глава уряду підтвердила 7 березня, що докладе всіх зусиль, щоб документ був прийнятий у первісному стислому вигляді, без додаткових зобов'язань. Британські ЗМІ з посиланням на свої джерела в парламенті наводять наступний сценарій розвитку подій: депутати скасують поправки, внесені Палатою лордів, а та вже не буде повторно наполягати на внесенні змін до проекту закону.

Таким чином, уже 15 березня прем'єр зможе формально оголосити про застосування статті 50, пустившись в довгий переговорний процес. Т.Мей, яка очолює правлячу консервативну партію, раніше пообіцяла зробити це до кінця поточного місяця і має всі можливості для того, щоб стримати своє слово.

Раніше Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей закликала депутатів не перешкоджати виконанню волі більшості британців, які проголосували за вихід країни зі складу ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу