ukenru
ozkhz-dlya-otruyennya-skripaliv-zastosuvali-ponad-50-gr-novachka

ОЗХЗ: Для отруєння Скрипалів застосували понад 50 грамів "Новачка"

 • 10466 переглядiв

КИЇВ. 4 травня. УНН. За словами генерального директора Організації по забороні хімічної зброї Ахмета Узумку, в нападі 4 березня на колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію використовувалося близько 50-100 грамів рідкого нервового агента. Про це повідомляє УНН з посиланням на The New York Times.

"Це кількість - діапазон від трохи менше чверті чашки до половини чашки рідини - значно більше, ніж кількість, яку могло бути створено в лабораторії для дослідницьких цілей, а це означає, що вона майже напевно була створена для використання в якості зброї", - сказав в інтерв'ю генеральний директор Ахмет Узумку.

Він також додав, що зробив кроки по додаванню нервового агента, під кодовою назвою "Новачок", в список хімічної зброї, контрольованої ОЗХЗ.

Після цього сторонам, що підписали Конвенцію про хімічну зброю, таким як Росія, Сполучені Штати і Великобританія, потрібно оголосити про виробництво або накопичення запасів "Новачка" більше 10 грамів, необхідних для дослідницьких цілей, або розробки протиотрути.

Відзначимо, нервово-паралітичний газ "Новачок" в незначній кількості виготовлявся і зберігався в Чехії. Про це заявив у четвер президент республіки Земан, виступаючи по телеканалу Barrandov.

Як повідомляв УНН, нервово-паралітичну речовину "Новачок" з метою розробки протиотрути могли вивчати США, Великобританія, Нідерланди та ще як мінімум одна західна країна.

Нагадаємо, організація по забороні хімічної зброї підтвердила висновки Великобританії про отруєння колишнього співробітника ГРУ Генштабу РФ Сергія Скрипаля нервово-паралітичною речовиною.

4 березня екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були знайдені без свідомості з отруєнням невідомою речовиною на лавці в торговому центрі в британському місті Солсбері. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що Скрипаля та його дочка отруїли нервово-паралітичним речовиною, розробленим в Росії.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП