orban-zaperechyv-zviazok-mizh-hroshyma-yes-dlia-uhorshchyny-ta-pytanniamy-shchodo-ukrainy

Орбан заперечив зв'язок між грошима ЄС для Угорщини та питаннями щодо України

 • 35662 переглядiв

Прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що немає жодного зв'язку між виділенням Угорщині 10,2 млрд євро від ЄС та фінансуванням України або переговорами про членство в ЄС. Він запропонував шукати фінансування для України поза бюджетом ЄС.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наполіг, що немає зв’язку між розморожуванням коштів для Будапешта обсягом понад 10 млрд євро і фінансуванням для України чи переговорами про вступ до ЄС, пише УНН з посиланням на Politico.

Деталі

Орбан прокоментував вчорашнє рішення Європейської комісії розблокувати 10,2 мільярда євро із заморожених фондів згуртування ЄС, сказавши, що отримати гроші "краще пізно, ніж ніколи".

Але він наполягав на тому, що немає зв’язку між розморожуванням коштів і фінансуванням для України чи переговорами про вступ до ЄС.

"Угорщина не пов'язує жодне угорське питання з українським", - сказав він.

Як пише The Guardian, Орбан наполягає на тому, що фонди для довгострокового фінансування для України мають бути поза бюджетом ЄС.

Так, у питанні фінансування для України обсягом 50 мільярдів євро він дав зрозуміти, що ЄС може або продовжувати використовувати наявні кошти, або знайти його за межами загальноєвропейського бюджету - у будь-якому випадку це означає гроші з 26, а не з 27 країн-членів.

"Гроші (для України) вже є в бюджеті. Тому - жодного додаткового рішення дати їм (гроші) у короткостроковій перспективі, у довгостроковій перспективі та більшій сумі грошей. (...) Моя позиція полягає в тому, що ми маємо передати це назовні, але ми не перебуваємо під тиском часу, тому що перехідне рішення вже є в бюджеті", - додав він.

Також вказано, що Орбан наполягає, що зараз не найкращий час для переговорів з Києвом про членство в ЄС.

Як зазначається, на запитання, чи "ви проти приєднання України?", він відповів: "Ні", додавши, що це питання "процедури".

Нагадаємо

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не виявив жодних ознак готовності йти на компроміс у питанні щодо вступу України до ЄС, прибувши на саміт у четвер вранці.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі