ukenru
opublikovano-zakon-pro-materialnu-vidpovidalnist-viyskovikh

Опубліковано закон про матеріальну відповідальність військових

 • 20492 переглядiв

КИЇВ. 30 жовтня. УНН. Закон "Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та прирівняних до них осіб за шкоду, завдану державі", який передбачає обмежену, повну та підвищену матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб за шкоду державі, опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради "Голос України", повідомляє УНН.

За ухвалення закону №1225 3 жовтня у Верховній Раді проголосували 276 народних депутатів.

Норми закону поширюються на військових під час виконання ними професійних обов’язків військової служби, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження ними зборів, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу, осіб начальницького складу Національного антикорупційного бюро України під час виконання ними службових обов’язків.

Згідно з законом, притягнення особи до матеріальної відповідальності за завдану шкоду не звільняє її від дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності так само, як і переміщення її до іншого місця служби чи звільнення з посади або служби.

Також закон визначає термін, впродовж якого можна буде притягнути до відповідальності винних осіб. Порушник може бути притягнутий до матеріальної відповідальності протягом одного року з дня виявлення заподіяної шкоди (стаття 4).

В залежності від виду порушення, законом визначено ступені відповідальності. Зокрема, законом встановлено обмежену, повну та підвищену матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб за завдану шкоду державі.

"Стягнення сум завданої шкоди в разі притягнення винної особи до матеріальної відповідальності здійснюється щомісяця із грошового забезпечення особи в розмірі до 20 відсотків її місячного грошового забезпечення", - йдеться у статті 13, п.1 закону.

Повну матеріальну відповідальність особи нестимуть у разі виявлення нестачі, розкрадання, умисного знищення, пошкодження чи іншого незаконного використання майна, викривлення звітних даних або обману держави в інший спосіб, завдання шкоди у стані сп’яніння внаслідок вживання алкоголю, наркотичних засобів або інших одурманюючих речовин, вчинення діянь із ознаками кримінального правопорушення.

Закон набуде чинності наступного дня після його опублікування, тобто відзавтра – 31 жовтня.

Як повідомлялося раніше, Зеленський підписав закон про матеріальну відповідальність військових.

Українські Національні Новини

Політика