ukenru
opituvannya-na-mistsevikh-viborakh-tse-grube-porushennya-konstitutsii-yurist

Опитування на місцевих виборах це грубе порушення Конституції - юрист

 • 20927 переглядiв

КИЇВ. 13 жовтня. УНН. Проведення опитування на місцевих виборах, яке анонсував Президент України Володимир Зеленський, - це грубе порушення Конституції України, його проводити не можна. Про це в коментарі УНН розповів екснардеп, юрист Юрій Ключковський.

Відповідаючи на запитання, чи є законодавчі підстави та чи можна проводити на місцевих виборах опитування, яке анонсував Зеленський, Ключковський відповів: “Ні, не можна. Конституція цього не передбачає. А 19-а стаття Конституції каже, що органи державної влади і посадові особи діють лише на підставі, у межах повноважень і в спосіб, передбачений законами і Конституцією. Тому це грубе порушення Конституції. Президент - Гарант Конституції, замість того, щоб її дотримуватися, він порушує”.

Додамо, що до проведення місцевих виборів ВРУ збереться лише на одне засідання 20 жовтня, але зміни до Конституції за один день ухвалити неможливо.

Своєю чергою, перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук щодо заяви Зеленського про опитування в коментарі УНН зазначив: “Це його ініціатива. Все буде законно”.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський закликав прийти на місцеві вибори 25 жовтня та анонсував, що на них зададуть п’ять важливих питань.

В Офісі Президента заявили, що перше питання може бути оголошене вже сьогодні.

У Комітеті виборців України зазначили, що проведення опитувань в день голосування суперечить Виборчому кодексу.

Українські Національні Новини

Політика