ukenru
oon-zaklikaye-talibiv-vidkriti-seredni-shkoli-dlya-divchat

ООН закликає талібів відкрити середні школи для дівчат

 • 179697 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Організація об'єднаних націй закликала талібів дозволити дівчатам відвідувати середню школу в Афганістані. Про це йдеться у заяві місії ООН зі сприяння Афганістану (UNAMA), опублікованій у неділю, 18 вересня, пише УНН з посиланням на DW.

Деталі

Таліби після того, як минулого року захопили владу в країні, знову відкрили школи 18 вересня, але запросили до них лише хлопчиків.

23 серпня, міносвіти країни відкрило освітні заклади для дівчат, але уже за кілька годин керівництво "Талібану" знову наказало їх закрити.

За підрахунками місії ООН, понад мільйон дівчат по всій країні позбавлені можливості здобувати освіту. Насамперед заборона стосується дівчат віком від 12 до 18 років.

До скасування заборони також закликав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Цитата

"Рік втрачених знань і можливостей, які вони ніколи не повернуть. Дівчатам місце в школі. Таліби мають дозволити їм повернутися", - зазначив він.

Довідка 

Після відсторонення талібів від влади у 2001 році був досягнутий величезний прогрес у підвищенні рівня грамотності, особливо серед жінок. Кількість дівчаток в початкових школах збільшилась з нуля до 2,5 мільйона, а рівень грамотності серед жінок майже подвоївся та зріс до 30%.

Нагадаємо 

Ісламістський рух Талібан видав директиву, згідно з якою, афганським жінкам заборонено самостійно пересуватися на далекі відстані транспортними засобами.

25 грудня таліби анонсували заборону включати музику в автомобілях і возити жінок без хіджабу.

Крім цього, після захоплення влади в Афганістані радикальний ісламістський рух “Талібан” заборонив жінкам брати участь у зніманнях телевізійних драм.

Українські Національні Новини

Суспільство