ukenru
oon-spodivayetsya-na-vidnovlennya-peregovoriv-na-kipri-1

ООН сподівається на відновлення переговорів на Кіпрі

 • 8763 переглядiв

КИЇВ. 17 квітня. УНН. У Організації Об’єднаних Націй сподіваються на відновлення переговорів щодо врегулювання ситуації на Кіпрі, на тлі тривалих консультацій між представниками громад острова. Про це повідомляє агентство "Анадолу", спираючись на текст доповіді генсека ООН Антоніу Гутерреша, представленому в Радбезі організації, передає УНН.

У документі йдеться про "цілеспрямовані і продумані зусилля" сторін по просуванню мирного процесу на Кіпрі, в рамках консультацій, проведених в період з 6 жовтня 2018 по 10 квітня 2019 років.

Автор доповіді називає "рідкісною можливістю" дві останні зустрічі лідерів турецької і грецької громад Кіпру - Мустафи Акинджі і Нікоса Анастасіадіса, що відбулися з ініціативи ООН 26 жовтня 2018 і 26 лютого 2019 років.

Ці зустрічі дозволили посилити довіру між громадами Кіпру, відзначається в документі. Більшість членів обох громад острова виступило на підтримку примирення, йдеться в документі.

Автор доповіді також висловлює стурбованість у зв'язку з взаємною критикою політиків Кіпру, яка, за їх словами, "нагадує дуель".

Водночас миротворці ООН не фіксують провокацій в районі "зеленої лінії" (буферна зона – ред.), відзначається в доповіді.
"Перспективи мирного врегулювання на Кіпрі все ще залишаються туманними. Невизначеність в переговорах знижує надію на мирне співіснування двох громад острова", - йдеться в документі.

Автор доповіді також наголошує на необхідності використання ресурсів родовищ в акваторії Кіпру обома громадами острова.

Зазначимо, що на початку року в окупованому Кіпрі заявили, що не потребують військового контингенту ООН.

Українські Національні Новини

Новини Світу