ukenru
oman-dozvolit-izrayilskim-litakam-peretinati-sviy-povitryaniy-prostir

Оман дозволить ізраїльським літакам перетинати свій повітряний простір

 • 1142620 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Міністр закордонних справ Ізраїлю заявив у четвер, що Оман вирішив дозволити ізраїльським літакам перетинати його повітряний простір. Ця заява стала ще однією ознакою тісніших зв'язків між Ізраїлем та деякими арабськими країнами. Про це УНН пише з посиланням на АР.

Деталі

Управління цивільної авіації Омана написало в Твіттері, що воно "підтверджує, що повітряний простір Султанату відкритий для всіх перевізників, які відповідають вимогам Управління щодо прольоту", без прямої згадки про Ізраїль.

Цей крок послідував за аналогічним кроком Саудівської Аравії минулого року та скоротить відстань польоту між Ізраїлем та Азією.

"Це важливе та історичне рішення для ізраїльської економіки та ізраїльських мандрівників", - сказав міністр закордонних справ Елі Коен, додавши, що до цього рішення причетні американці.

Доповнення

Оман та Ізраїль протягом багатьох років підтримували секретні відносини, які були виявлені в 2018 році, коли прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу несподівано відвідав країну, що стало першою такою поїздкою за більш ніж 20 років.

Тим не менш, Оман не увійшов до чотирьох країн, які підписали угоди про нормалізацію відносин з Ізраїлем у 2020 році в рамках угод за посередництвом США, відомих як "Угоди Авраама". Об'єднані Арабські Емірати та Бахрейн, а також Марокко та Судан погодилися нормалізувати відносини з Ізраїлем у рамках угоди.

Султанат тривалий час грав стриману роль у сприянні переговорам між ізраїльтянами та палестинцями. Оман також виступав посередником між Сполученими Штатами і головним суперником Ізраїлю Іраном. В Омані пройшли секретні переговори, які зрештою призвели до ядерної угоди з Іраном у 2015 році та сприяли звільненню ув'язнених та заручників, які утримуються збройними групами.

Українські Національні Новини

Новини Світу