okhorontsya-posolstva-velikoyi-britaniyi-v-berlini-posadili-na-13-rokiv-za-shpigunstvo-na-korist-moskvi

Охоронця посольства Великої Британії в Берліні посадили на 13 років за шпигунство на користь Москви

 • 422539 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Колишнього охоронця посольства Великої Британії в Берліні, який зізнався у шпигунстві на користь Москви, у п'ятницю було засуджено до тюремного ув'язнення на термін понад 13 років відповідно до Закону про державну таємницю. Про це УНН пише посилаючись на AFP.

Деталі

58-річного Девіда Баллантайна Сміта спіймали в ході спецоперації після передачі секретних матеріалів до посольства росії в Німеччині.

Ув'язнивши його на 13 років і два місяці, суддя Марк Волл сказав йому: «росія заплатила вам за вашу зраду. Мотивом вашої допомоги їм було завдання збитків британським інтересам».

Суддя, який раніше відкинув твердження Сміта про те, що він лише двічі передавав інформацію до Москви, щоб викликати «збентеження» у Великої Британії, охарактеризував його правопорушення як «широке та серйозне» і сказав, що він не виявив справжнього каяття.

Він сказав Сміту, що його вина «висока», що він скопіював «значну кількість матеріалів за ці роки» і піддав персонал посольства ризику заподіяння шкоди.

Ветеран війни, родом із Пейслі на заході Шотландії, п'ять років пропрацював у посольстві в Берліні. Сміт одружений з українкою, яка повернулася на батьківщину у 2018 році.

Що було раніше

Раніше прокуратура заявила, що Сміт вперше написав до посольства росії у 2020 році, розкривши подробиці про співробітників британського посольства та запропонувавши подальший контакт.

Після того, як влада Великої Британії та Німеччини дізналася про це, вони розробили змову, щоб спробувати зловити Сміта на місці злочину.

На прихованому відео чути, як Сміт каже: «Я не довіряю виродкам, на яких працюю. Я не хочу бути в Німеччині. Я застряг у країні нацистських виродків».

Незабаром після цього, у серпні 2021 року, його заарештували, а потім екстрадували до Великої Британії.

Прокурори заявляли, що Сміт копіював таємне листування колишнього прем'єра Британії Бориса Джонсона із підлеглими.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    На постачання зброї Україні не має бути табу - Зеленський

     • 419035 переглядiв

    У березні уряд проведе індексацію пенсій на 20%

     • 1055872 переглядiв