ukenru
odna-chastina-planu-putina-schodo-vtorgnennya-v-ukrayinu-stosuvalasya-yanukovicha-ft

Одна частина плану путіна щодо вторгнення в Україну стосувалася Януковича - FT

 • 2385089 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Коли російський диктатор володимир путін почав складати плани можливого вторгнення, його кум, колишній український нардеп Віктор Медведчук наполягав, що українці зустрінуть російські війська "з відкритими обіймами". Одна частина плану стосувалася експрезидента Віктора Януковича, йдеться в розслідуванні Financial Times, інформує УНН.

Деталі

Видання пише, що згідно з планом експрезидент України мав виступити з відеозверненням, у якому надав би Медведчуку легітимності, і "помазав його правити Україною за підтримки росії". Це різко суперечило політичним реаліям в Україні, де проросійську меншість, яку представляв Медведчук, значно переважали ті, хто зневажав його за зв’язки з москвою, зауважують журналісти. Повідомляється, що у москві було багато скепсису щодо цього плану.

"Якщо Медведчук каже, що йде дощ, то треба дивитися у вікно - буде сонячно. У вас є опитування, у вас є спецслужби - як ви можете робити щось серйозне на основі того, що говорить Медведчук?" — сказав колишній високопоставлений російський чиновник.

Однак його оцінка була підтримана Федеральною службою безпеки рф, яка запевнила, що перемога путіна є беззаперечною, оскільки фсб платила великі хабарі чиновникам в Україні в надії, що це гарантує успіх.

"У фсб була вибудувана ціла система, щоб доносити начальнику те, що він хоче почути. Були видані величезні бюджети та корупція на всіх рівнях. Ви розповідаєте правильну історію нагорі, і трохи забираєте для себе", – розповів представник західної розвідки. 

Ті, хто не погоджувалися з цим планом, зокрема особи у зовнішній розвідці та генеральному штабі росії, намагалися зупинити путіна від вторгнення та пропонували "дати дипломатії ще один шанс". У тому числі, секретар Ради безпеки рф Микола Патрушев, який "знав, у якому поганому стані перебуває армія, і сказав про це путіну", розповів співрозмовник, близький до кремля.

"путін був надто самовпевненим. Він знає краще за своїх радників так само, як Гітлер знав краще за своїх генералів", - повідомив колишній високопоставлений чиновник США. 

Зазначається, що у перші дні вторгення деякі з співробітників Медведчука працювали спостерігачами для наступаючих російських військ, малюючи розмітку на будівлях і дорогах, щоб скерувати загарбників до ключових місць. Інші приєдналися до нападу на урядовий квартал. На півдні України вони допомогли росії захопити значну частину території, включно з Херсоном, практично без опору.

За словами високопоставленого українського чиновника та колишніх чиновників США та росії, більшість членів мережі Медведчука "просто взяли гроші та втекли", відмовляючись приєднатися до вторгнення, або пішли прямо до української влади та попередили її про вказівки, які вони отримали.

Нагадаємо

Напередодні річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну видання Financial Times опублікувало розслідування, згідно з яким російський диктатор володимир путін прийняв рішення про напад після консультацій лише з обмеженим колом осіб, після чого опинився у ще більшій ізоляції.

Українські Національні Новини

Новини Світу