ukenru
odin-z-lideriv-zhovtikh-zhiletiv-zaklikav-obrushiti-bankivsku-sistemu-u-frantsiyi

Один з лідерів "жовтих жилетів" закликав обрушити банківську систему у Франції

 • 8848 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Один із засновників руху протесту "жовтих жилетів" Максим Ніколь запропонував своїм прихильникам провести операцію по масовому зняттю готівки з їх рахунків, що, на його думку, призведе до краху французької банківської системи. Про це повідомила в четвер газета французьких ділових кіл Les Echos.

"Ваша сила полягає в тих грошах, які знаходяться на вашому банківському рахунку. Ми визначимо дату, коли кожен постарається зняти з рахунку максимальну суму грошей готівкою", - написав на своїй сторінці в Facebook Ніколь, який виступає зазвичай у соціальних мережах під псевдонімом Fly Rider. Він запевняє при цьому, що подібні масові дії відносно банків є "абсолютно легальними".

Мета такої операції, як пояснює газета, "дестабілізувати банківську систему шляхом одночасного зняття великою групою осіб сум готівки зі своїх рахунків". "У подібній ситуація може виникнути ажіотаж, і банк, позбавлений ліквідних коштів, виявиться нездатним відповідати на запити клієнтів і в результаті розориться", - відзначає газета, кажучи про подібному механізмі в цілому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після “жовтих жилетів” на вулиці Франції вийдуть “червоні хустки”

Вона нагадує, що подібна ситуація, викликана діями вкладників, вже мала місце під час банківсько-фінансової кризи 2007 року відносно британського банку Northern Rock, що призвело до його краху.

У той же час газета вважає, що у Франції ймовірність подібного ходу подій в результаті операції, яку мають намір провести "жовті жилети", "значно менша". За даними видання, загальний обсяг коштів приватних осіб у французьких банках становить 1,439 трлн євро, однак обсяг коштів, які можна зняти у вигляді готівки, дорівнює при цьому всього лише 390 млрд євро. "Однак підраховано, що для того, щоб повністю отримати від банків всю наявну у них ліквідність, французькі вкладники повинні зняти одночасно по 5,8 тис євро. Але це означає, що ризик краху насправді порівняно невеликий, тому що в більшості банкоматів по звичайній карті можна отримати готівкою не більше декількох сотень євро в день", - підкреслює газета.

Les Echos направила запити з проханням прокоментувати ситуацію в ряд банків і отримала відповідь, що "ніяких спеціальних заходів захисту в цьому зв'язку не передбачається". "До того ж Максим Ніколь закликає своїх прихильників використовувати зняті гроші, щоб робити покупки в дрібних магазинах і бутиках для того, щоб таким чином підтримати дрібних підприємців. Але в такому разі гроші швидко повернуться в банки", - відзначає газета.

Як повідомляв УНН, новий закон, який готує уряд Франції, істотно посилить покарання для учасників заворушень під час маніфестацій аж до персональної матеріальної відповідальності.

Українські Національні Новини

Економіка