ochilnytsia-arma-zvynuvatyla-derzhavnyi-oshchadbank-u-nederzhavnytskii-pozytsii

Очільниця АРМА звинуватила державний Ощадбанк у недержавницькій позиції

 • 71706 переглядiв

Олена Дума критикує позицію Ощадбанку щодо передачі ТРЦ 'Гулівер' в управління АРМА. Банк стверджує, що це позбавить його платежів по кредиту, але АРМА заперечує порушення прав кредиторів.

Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олена Дума звинуватила державний банк Ощадбанк у маніпуляціях і недержавницькій позиції через заяву про ТРЦ "Гулівер", пише УНН.

Деталі

Раніше голова правління Ощадбанку Сергій Наумов заявив, що рішення суду про передавання ТРЦ "Гулівер" в управління АРМА шкодить інтересам банку, адже позбавить його платежів по кредиту від компанії-власника столичного комплексу.

Олена Дума назвала такі заяви з боку Ощадбанку маніпулятивними.

Агентство вже зверталося до банку щодо наявної кредитної заборгованості та предмету застави власника ТРЦ перед банком та отримало офіційну відповідь. Тому всі заяви маніпулятивного характеру окремих представників державного банку в ЗМІ можуть бути легко спростовані. При наявності ухвали суду, яким забезпечуються державні інтереси - позиція всіх державних органів і установ має бути єдина — державна

- заявила Дума.

Очільниця АРМА стверджує, що передавання в управління АРМА ТРЦ "Гулівер" не порушує права будь-якої фінансової установи як кредитора.

Хочу зазначити, що Агентству не передавались в управління корпоративні права та грошові кошти, що знаходяться на рахунках ТОВ " ТРИ О" (ТРЦ "Гулівер"). Відповідно права будь-якої фінансової установи як кредитора ніяким чином не порушені. Виконання кредитних зобовʼязань повністю залежить від позичальника та його бажання їх виконувати. Будь-які заяви з боку одного з банків щодо арешту рахунків, які можуть призвести до невиконання кредитних зобовʼязань є безпідставними

- стверджує Дума.

За її словами, АРМА отримало ухвали судів про передачу майна в управління і розпочинає огляд та оцінку арештованого активу із залученням правоохоронних органів та субʼєктів оціночної діяльності.

Водночас у ексклюзивному коментарі УНН заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за роботу з NPL Арсен Мілютін заявив, що у банку ніколи не стверджували, що в АРМА передаються корпоративні права чи грошові кошти ТОВ "ТРИ О".

Мова про те, що за ухвалою суду передається сам актив, сама будівля, а саме завдяки будівлі збирається орендна плата з орендарів, а за рахунок цієї орендної плати ТОВ платить по кредиту у банк… Коли "Гулівер" буде переданий в АРМА, то всі доходи від управління цим активом мають надходити у державний бюджет, а не в державні банки. У цьому проблема

- сказав Мілютін.

Він зазначив, що у ТОВ "ТРИ О" немає інших активів чи майна, які б могли генерувати дохід для покривання кредиту. Тобто БФК "Гулівер" є єдиним можливим джерелом обслуговування кредиту в Ощадбанку та Укрексимбанку.

"Зараз виплати не припиняються, тому що "Гулівер" технічно ще не переданий в АРМА, але коли передадуть – всі виплати припиняться, бо доходи мають ійи в держбюджет. А нам треба кредит гасити. Інтерес державного банку тут не врахований", - вказує заступник голови правління Ощадбанку.

Додамо

На початку червня Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання Офісу Генпрокурора і дозволив передачу комплексу "Гулівер" в управління АРМА. Однак, представники "Гуліверу" заявляють, що таке рішення грубо порушує процесуальні та матеріальні норми права та фактично означає захоплення бізнесу за сприяння правоохоронних та силових органів.

Поки що невідомо, як ця ситуація буде розвиватися далі, адже представники компанії-власника комплексу в судах доводять безпідставність та незаконність такого рішення.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Мінфін зменшив прогноз зростання економіки з 4,6% до 3,5%

     • 28810 переглядiв