obshuki-u-predstavnikiv-volonterskogo-rukhu-u-natspolitsiyi-opriyudnili-detali-spravi

Обшуки у представників волонтерського руху: у Нацполіції оприлюднили деталі справи

 • 222635 переглядiв

КИЇВ. 10 вересня. УНН. Голова Національної поліції Ігор Клименко після зустрічі із Президентом Володимиром Зеленським оприлюднив деталі справи у рамках якої відбулись обшуки у представників волонтерського руху, передає УНН.

Деталі

За словами Клименка, найпоширеніша схема, яку використовують псевдоволонтери, полягає саме у продажі гуманітарної допомоги. Один із таких кричущих фактів ми задокументували нещодавно.

Військовий у пошуках авто для бойових побратимів натрапив на оголошення благодійного фонду. Однак, як виявилося, за автомобілі потрібно було заплатити – 5500 євро за дві автівки. А от у акті приймання-передачі військовій частині про вартість не можна було згадувати – продавці наполягали писати виключно «безоплатна гуманітарна допомога».

Як встановили поліцейські, таку схему заробітку використовують двоє чоловіків, які прикриваються низкою благодійних громадських організацій. Серед них – ГО «Незалежні», керівником якої є Святослав Літинський (він є свідком у цьому кримінальному провадженні), додав Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обшуки у представників волонтерського руху: Зеленський зустрівся з главою МВС та главою Нацполіції

За його словами, один із фігурантів, надаючи документи від ГО «Незалежні», домовлявся із благодійниками про закупку авто за кордоном для потреб військових. Коли автівки доїжджали до кордону з Україною, псевдоволонтери розмитнювали їх через інші благодійні фонди, вказуючи, що ці машини будуть передані в дар військовим частинам ЗСУ.

Поліцейські в межах кримінального провадження задокументували ці факти та провели обшуки в організаціях, фондах та у помешканнях осіб, про яких згадували фігуранти під час перемовин. Наразі слідчі в процесуальному порядку викликали двох осіб для вручення їм повідомлення про підозру за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги.

Ці особи понесуть кримінальну відповідальність за свій злочин. 

Додамо

У Нацполіції зазначили, що авторитет волонтерів використовують шахраї, які привласнюють благодійні внески чи розпродують гуманітарну допомогу. З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Національна поліція України зареєструвала 404 таких випадки. 79 осіб вже отримали підозри в межах цих кримінальних проваджень.

Раніше

Президент України Володимир Зеленський заявив, що попри воєнний стан в Україні усі громадяни є рівними перед законом та закликав надати йому інформацію про несправедливі звинувачення волонтерів у незаконній діяльності, якщо така є.

Доповнення

8 вересня поліція з обшуком прийшла до львівського волонтера та активіста Святослава Літинського, який займається постачанням авто для ЗСУ.

31 серпня у Львові провели обшук на підприємстві у волонтера Олега Яницького через гуманітарну допомогу.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі