oae-planuvaly-vykorystaty-rol-hospodaria-klimatychnoi-konferentsii-shchob-zaproponuvaty-vyhidni-naftovi-ta-hazovi-uhody-bbc

ОАЕ планували використати роль господаря кліматичної конференції, щоб запропонувати вигідні нафтові та газові угоди – BBC

 • 39743 переглядiв

Щорічна Конференції ООН щодо проблем зміни клімату (COP 28) має бути присвячена поступовій відмові від викопного палива, але згідно з документами, що були отримані Центром кліматичних звітів та Бі-бі-сі, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) планували також використати свою роль господаря цьогорічної Конференції для обговорення пропозиції вигідних нафтових та газових угод.

Про це повідомляє УНН із посиланням на BBC.

Деталі

Документи, що були отримані незалежними журналістами з Центру кліматичних звітів, напередодні саміту COP 28, який розпочнеться 30 листопада, розкривають плани ОАЕ обговорити нафтові і газові угоди з 15 країнами.

Зазначається, що організаційна команда ОАЕ не заперечила використання зустрічей COP28 для ділових переговорів, оскільки "приватні зустрічі" залишаються "приватними".

Разом з тим, організація ООН, відповідальна за саміт COP28, підкреслила, що очікує від господаря неупередженості та без власних інтересів.

Довідка

Конференція сторін (COP) об’єднує ЄС і 197 держав-учасниць, які підписали Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату в Ріо-де-Жанейро в 1992 році. COP відбувається щороку в іншому місті; ці саміти є найважливішими у світі зустрічами для обговорення того, як боротися зі зміною клімату. Черговий раунд глобальних кліматичних переговорів ООН цього року проводиться в ОАЕ в Дубаї. Наразі залишаються сподівання, що COP28 допоможе обмежити довгострокове підвищення глобальної температури до 1,5C. Це, на думку кліматологічного органу ООН, має вирішальне значення для уникнення найгірших наслідків зміни клімату. Визначена мета вимагатиме різкого скорочення викидів парникових газів, - на 43% до 2030 року порівняно з рівнями 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має достатні запаси газу для проходження опалювального сезону - Міненерго

Викриття проливають нове світло на фігуру президента цьогорічної Всесвітньої кліматичної конференції Султана Аль-Джабера. Він є міністром промисловості Еміратів та генеральним директором компанії Adnoc, і як голова ADNOC, він заявляв у 2016 році, що хоче привести нафтогазового гіганта до кліматичної нейтральності. Разом з тим, критики вбачають у цьому серйозний конфлікт інтересів: людина, яка заробляє гроші на викопному паливі, не може просувати перехід на "зелені" джерела енергії на конференції.

Відповідальна організація ООН, Рамкова конвенція ООН про зміну клімату (РКЗК ООН), наголошує у своїх стандартах, що голова Всесвітньої кліматичної конференції повинен "діяти без упереджень, забобонів, фаворитизму, примх, корисливих інтересів, переваг чи поблажок, виключно на основі обґрунтованого, незалежного та справедливого судження".

Незрозуміло, чи робив сам Аль-Джабер якісь пропозиції під час підготовчих переговорів. Але 12 країн повідомили ВВС, що під час зустрічей або не обговорювалося комерційної діяльності, або зустріч не відбулася.

Сам Аль-Джабер висловлюється наступним чином щодо критики своєї ролі:

Люди, які звинувачують мене в конфлікті інтересів, не знають мого минулого. Я той, хто працював над сталим розвитком більшу частину своєї кар’єри

заявив президент цьогорічної кліматичної конференції.

Центр кліматичних звітів і BBC також повідомляють, що були зроблені пропозиції щодо розвитку вітрових і сонячних проєктів, оскільки Аль-Джабер є головою еміратської групи Masdar, яка заробляє гроші на поновлюваних джерелах енергії.

Нагадаємо

Глава МЕА Фатіх Бірол попередив, що майбутня конференція COP28 в Дубаї має вирішальне значення для нафтової галузі, підкресливши необхідність скорочення нафтогазової залежності для успішного переходу до чистої енергетики та наголосивши на неефективності технології уловлювання вуглецю.

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    13 років за ґратами отримав колаборант з Харківщини

     • 27891 переглядiв

    Окупанти готують нові списки українських дітей для депортації

     • 25868 переглядiв

    Ілон Маск погодився з Нетаньягу, що ХАМАС має бути знищений - ЗМІ

     • 33758 переглядiв