oae-pidtrymuiut-skorochennia-vykopnoho-palyva-ale-dyskusiia-naftohazodobuvnykh-ta-rozvynenykh-derzhav-na-cop28-ne-zavershuietsia

ОАЕ підтримують скорочення викопного палива, але дискусія нафтогазодобувних та розвинених держав на COP28 не завершується

 • 35036 переглядiв

ОАЕ, які є лідером COP28, підтримують нульові викиди до 2050 року, але стикаються з різними поглядами серед виробників нафти та розвинених країн, що ускладнює досягнення консенсусу щодо скорочення використання викопного палива.

Об'єднані Арабські Емірати, які головують на кліматичних переговорах COP28 цього року, заявляють про підтримку мети нульового рівня викидів до 2050 року, - задля цього необхідно скоротити споживання і виробництво викопного палива. Втім позиції розвинених та нафтогазодобувних країн, що приймають участь у кліматичному саміті істотно різняться. Про це повідомляє УНН, посилаючись на Bloomberg та Focus.

Деталі

ОАЕ підтримали проект плану, згідно з яким мають вжитися заходи, які вплинуть на прогнози  глобальної температури. Перш за все йдеться про "справедливе" та "впорядковане" скорочення використання викопних видів палива. У тексті плану, як вказує Bloomberg, також йдеться про "швидку" відмову від вугілля з обмеженнями на нове виробництво електроенергії.

Султан Аль Джабер, президент COP28, якого звинуватили в конфлікті інтересів, оскільки він також є керівником Abu Dhai National Oil Co., минулої доби заявив, що працює над включенням в остаточний текст новаторських формулювань про викопні види палива.

Нам потрібно знайти консенсус і спільну мову щодо викопного палива

- сказав Аль Джабер.

Але зазначений план стає "нарізним" питанням саміту COP28, який відбудеться в Дубаї, оскільки деякі виробники нафти, включаючи Саудівську Аравію, чинять запеклий опір крокам, спрямованим на те, щоб покласти край використанню джерел енергії, що забруднюють довкілля.

Крім того, ЄС, США та малі острівні держави раніше були серед тих, хто наполягав на поетапній відмові від викопного палива, хоча і з різними розбіжностями щодо таких питань, як роль, яку має відігравати уловлювання та зберігання вуглецю.

Інша країни, такі як Бразилія, підтримують ідею, що розвинені країни повинні першими почати відмову від викопного палива.

Доповнення

У неділю міністр клімату Вануату Ральф Регенвану висловив занепокоєння тим, що деякі країни все ще намагаються перешкодити досягненню консенсусу щодо поступової відмови від викопного палива на кліматичному саміті COP 28. 

Як зазначає німецький суспільно-політичний часопис Focus, всесвітня кліматична конференція, в якій приймають участь 197 країн, продемонструвала можливість приходити до згоди, - рушійними силами є насамперед Коаліція високих амбіцій, група AILAC, асоціація країн Латинської Америки та острівних держав, які найбільше постраждали від глобального потепління.

Представники різних країн, серед яких Колумбія, Іспанія та Німеччина закликали Саудівську Аравію "дозволити собі трансформувати та реструктуризувати свою енергетичну систему".

Разом з тим, питання домовленості про чітку поетапну відмову від викопного палива, за 24 години до завершення саміту залишається відкритим.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що учасники кліматичного саміту сперечаються про можливу угоду про поступову відмову від викопного палива. На тлі цієї ситуації виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН про зміну клімату Саймон Стіл закликав припинити тактику блокування угоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саудівська Аравія разом з низкою країн ОПЕК чинить опір на шляху до амбітних резолюцій на COP28

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Ситуація дійсно складна: експерт про допомогу США для України

     • 38037 переглядiв

    У Раду внесли постанову про звільнення члена ЦВК Буглака

     • 27959 переглядiв

    Умєров за два роки задекларував майже 8 млн грн доходів

     • 27799 переглядiв

    ВВП України зростає другий квартал поспіль - Держстат

     • 29714 переглядiв