nyt-surovikin-zazdalegid-znav-pro-plani-prigozhina-pochati-bunt

NYT: суровікін заздалегідь знав про плани пригожина почати бунт

 • 829642 переглядiв

КИЇВ. 28 червня. УНН. російський генерал, колишній командувач сил вторгнення в Україну, сергій суровікін заздалегідь знав про плани голови чвк «вагнер» євгена пригожина повстати проти військового керівництва рф. Про це повідомляє видання New York Times із посиланням на американських чиновників, які були ознайомлені з даними розвідки США, пише УНН.

Деталі

Американські чиновники заявили, що намагаються з'ясувати, чи допомагав генерал сергій суровікін планувати дії пригожина минулими вихідними, які становили найдраматичнішу загрозу для президента володимира путіна за 23 роки його перебування при владі.

За їх словами, є ознаки того, що інші російські генерали теж могли підтримати ідею пригожина силою змінити керівництво міноборони рф.

Американські чиновники також зазначили, що пригожин не почав би заколот, якби не вірив, що армійські високопосадовці підтримають його. Тепер путін має вирішити, чи вірить він у допомогу суровікіна пригожину, і як на це реагувати.

Якщо російський президент знайде докази того, що суровікін підтримував повстання, у нього не буде іншого вибору, як усунути його від командування, кажуть американські посадовці та аналітики.

Зазначається, що після початку бунту суровікін виступив проти і закликав російські війська в Україні залишатися на своїх позиціях і не приєднуватися до повстання.

Американські високопосадовці припускають, що союз між суровікіним і пригожиним міг би пояснити, чому голова чвк «вагнер» досі живий, попри захоплення ростова-на-дону і озброєний марш на москву.

Наразі, за словами аналітиків, путін, схоже, має намір покласти відповідальність за заколот виключно на пригожина.

Доповнення

Ватажок пвк "вагнер" євген пригожин погодився виїхати з росії до сусідньої білорусі в суботу, в результаті угоди, яку, очевидно, уклав президент білорусі олександр лукашенко. Угода передбачає, що пригожин відкликає свої війська з маршу на столицю, заявив у суботу речник кремля.

У вівторок вранці два літаки, пов’язані з пригожиним, приземлилися на білоруській авіабазі поблизу столиці країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: путін хоче переманити найманців "вагнера", але без пригожина - ISW

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Новим гендиректором Укроборонпрому став Герман Сметанін

     • 1010656 переглядiв

    Президент Литви Науседа прибув до Києва - ЗМІ

     • 682515 переглядiв

    Нафта дорожчає на тлі падіння запасів у США

     • 637245 переглядiв