nyt-podala-do-sudu-na-microsoft-i-rozrobnykiv-chatgpt-cherez-navchannia-shtuchnoho-intelektu-na-yii-materialakh

NYT подала до суду на Microsoft і розробників ChatGPT через навчання штучного інтелекту на її матеріалах

 • 46370 переглядiв

Газета The New York Times заявила, що подала судовий позов на OpenAI та Microsoft, звинувативши їх у порушенні авторських прав – несанкціонованому використанні матеріалів видання під час навчання моделей штучного інтелекту, передає УНН.

Деталі

Газета повідомила, що стала першим великим американським виданням новин, яке подало до суду на розробників ChatGPT та інших популярних ШІ-платформ за порушення авторських прав, пов'язаних з її матеріалами.

У позові йдеться, що для навчання чат-ботів, які тепер конкурують з агентствами новин і претендують на статус джерела достовірної інформації, використовувалися мільйони статей The New York Times.

Штучний інтелект у журналістиці: ChatGPT агрегуватиме контент глобального Springer Media, зокрема "Politico", "Bild" та "Welt"14.12.23, 19:21

У позові відсутня точна сума відшкодування збитків, але наголошується, що відповідачі повинні понести відповідальність за "мільярди доларів нормативно обґрунтованої та фактичної шкоди", пов'язаної з "незаконним копіюванням та використанням робіт, що мають унікальну цінність".

Позивач також вимагає знищити моделі чат-ботів та навчальні дані, в яких використовуються матеріали, що захищені авторським правом. Від OpenAI та Microsoft коментарів не було.

Доповнення

The New York Times зазначила, що у квітні спробувала врегулювати конфлікт у досудовому порядку – вона звернулася до Microsoft та OpenAI, висловивши стурбованість через використання своєї інтелектуальної власності та запропонувавши комерційні та технологічні засоби захисту своїх прав, зокрема — накладення обмежень на генеративний ШІ, але переговори результату не дали.

Лілія Подоляк

Технології

    Популярні

    Новини по темі

    Президентка Молдови: "Путін не зупиниться"

     • 39162 переглядiв

    У Севастополі вибухи, у РФ заявили про збиття дрона

     • 35385 переглядiв

    Вуличне укриття у Херсоні не витримало обстрілу

     • 121320 переглядiв

    У Запоріжжі під час повітряної тривоги прогримів вибух

     • 120573 переглядiв