Зазначається, що відповідно до моніторингу цін УКАБ, вартість салату цього року є нижчою через суттєве зменшення вартості овочів: наприклад, картопля втратила у ціні 47% та здешевшала до 3,7 грн/кг, морква −65% до 4 грн/кг , цибуля — 60% до 4,30 грн/кг. Впала ціна і на курячі яйця −12% до 20,6 грн за 10 шт.
Однак, майже не змінилися ціна на консервований горошок та майонез. Незначно подорожчала ковбаса +2% до 60,4 грн/кг та огірки мариновані +18% до 26 грн/банку.
Вартість яловичини в грудні поточного року на 1% вища, ніж минулого, свинини — на 3% , курятини — на 8%.
“Інгредієнти до салату в поточному році майже не подорожчали, адже валовий збір овочів в цьому році вищий, ніж минулого. Паніка серед виробників та населення через коливання курсу гривні зменшилась, рівень купівельної спроможності залишається низьким. Додатково, оператори ринку констатують про відсутність ажіотажного попиту з боку переробних підприємств на м’ясо. Ми не виключаємо короткостроковий ріст цін на м’ясо під впливом росту попиту через завершення Різдвяного посту, однак вже з другої декади січня ціни на м’ясо підуть на спад”, — зазначив Євген Дворнік, експерт аграрних ринків УКАБ.