ukenru
noviy-koronavirus-z-dvoma-mutatsiyami-naskilki-vin-nebezpechniy

Новий коронавірус з двома мутаціями: наскільки він небезпечний

 • 14976 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Комбінація британського і південноафриканського варіантів робить COVID-19 ще більш заразним - і навіть може поставити під сумнів ефективність вакцин. Про це йдеться в статті Deutsche Welle, передає УНН.

"У Великій Британії на початку лютого виявлені перші випадки зараження коронавірусом, який поєднує в собі британський і південноафриканський варіанти. Це викликало в країні занепокоєння, оскільки сталася комбінація двох небезпечних мутацій вірусу - вже його британський варіант B.1.1.7 більш заразний. Своєю чергою, південноафриканський варіант 501Y.V2, який здатний поширюватися ще швидше, несе в собі мутацію E484K, яка виявлена в двох бразильських варіантах коронавірусу", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що ці мутації особливо заразні для молодих людей до 20 років.

"Окрім того, мутація E484K призводить до того, що нейтралізовані антитіла, які утворюються у людей, що перехворіли або отримали щеплення, недостатньо захищають від нового зараження вірусом. У результаті, можливо, знижується ефективність наявних вакцин, а люди, які перехворіли на COVID-19, можуть повторно заразитися. У Бразилії вже були окремі випадки багаторазового зараження варіантом E484K", - наголошується в повідомленні.

Деталі

Відзначається, що британські органи охорони здоров'я інтенсивно вивчають проби COVID-19, взяті у громадян, і у них є більш точні дані про те, які варіанти коронавірусу поширені в країні.

"За даними британської Консультативної групи з нових і таких, що виникають, загрозах респіраторних вірусів (Nervtag), в результаті секвенування 200 тисяч проб виявлено 11 комбінацій різних варіантів вірусу. Учені вважають високо ймовірною наявність і більшої кількості подібних комбінацій", - йдеться в повідомленні.

Такий розвиток подій викликає заклопотаність у вірусолога Джуліана Танга з університету Лестера, оскільки подальше поширення вірусу може створити умови для появи все нових його варіантів.

Фахівці зараз також перевіряють, наскільки вже допущені до застосування вакцини ефективні проти нових мутацій COVID-19 і їх комбінацій.

"За даними BioNTech/Pfizer, створена ними вакцина в великій мірі ефективна як проти британського, так і проти південноафриканського варіанту. Препарат компанії Moderna добре діє проти британського варіанту, проте в шість разів менш ефективний проти південноафриканського", - наголошується в статті з посиланням на американського епідеміолога Еріка Фейгл-Діна.

Окрім того, паралельно з цим виробники вакцин займаються їх модифікацією, щоб препарати забезпечували захист і проти нових мутацій вірусу. Однак, як відомо, розробка, тестування, допуск до застосування і виробництво вакцин займають багато часу.

Доповнення

На сьогодні в світі було зафіксовано поширення трьох нових небезпечних варіантів коронавірусу - з Великої Британії, Південної Африки і Бразилії. Усі вони, за попередніми даними, є більш заразними, але поки немає доказів, що вони призводять до більшої кількості смертей.

На сьогодні новий "британський" штам коронавірусу виявлений в більше ніж 60 країнах світу, "південноафриканський" варіант - у більш ніж 16.

Згідно з останніми даними ВООЗ, нові, більш агресивні штами коронавірусу провокують поширення другої хвилі пандемії в Африці прискореними темпами.

Українські Національні Новини

Здоров'я