ukenru
nominuvannya-r-suschenka-na-premiyu-yunesko-stane-dodatkovim-vazhelem-tisku-na-rf-nszhu

Номінування Р.Сущенка на премію ЮНЕСКО стане додатковим важелем тиску на РФ - НСЖУ

 • 14143 переглядiв

Разом з тим, в.о. глави НСЖУ Сергій Томіленко зазначив, що не можна говорити про 100% впевненість у присудженні премії Р.Сущенку через те, що російські дипломати проявляють активність у всіх міжнародних структурах

КИЇВ. 20 лютого. УНН. Номінація українського журналіста, який знаходиться в полоні РФ, на здобуття Всесвітньої премії ЮНЕСКО - "Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси" дасть додаткову можливість для зовнішнього тиску на Росію. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив в.о. глави Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

"Ми це (номінування Р.Сущенка на здобуття премії ЮНЕСКО – ред.) розглядаємо як можливість порушувати на міжнародних майданчиках, платформах і використовувати це як варіант привернення уваги до нашого колеги і здійснювати зовнішній тиск на Росію", - сказав С.Томіленко.

Він впевнений, що номінування українського журналіста на здобуття премії ЮНЕСКО може бути поштовхом РФ для його подальшого звільнення.

Разом з тим, за його словами, не можна говорити про 100% впевненість у присудженні премії Р.Сущенку через те, що російські дипломати проявляють активність у всіх міжнародних структурах.

С.Томіленко додав, що до цього часу українців не було серед лауреатів Всесвітньої премії ЮНЕСКО - "Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси".

Він зазначив, що дана премія – це загальновизнана відзнака для тих журналістів, які є символами боротьби за свободу словами і які утискаються чи переслідуються урядами, чи їм загрожує небезпека у зв'язку з виконанням ними їх професійних обов’язків.

"Ми вважаємо, що дійсно Роман Сущенко гідний цього, виходячи з утисків і арештів, яких він зазнає в Росії",- сказав С.Томіленко

При цьому він наголосив, що професійний статус і солідарність з Р.Сущенком висловили Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів.

"Він не лише на рівні України визнається достойним журналістом",- зазначив С.Томіленко.

Нагадаємо, журналіста Романа Сущенка затримали у Москві 30 вересня. 25 січня суд у РФ продовжив арешт Р.Сущенка до 30 квітня.

Російські спецслужби заявляють, що Р.Сущенко — полковник, кадровий співробітник ГУ розвідки Міноборони України і затримали його під час “шпигунської акції”.

Українські Національні Новини

Політика