ukenru
nkrekp-maye-zmusiti-oblgazi-bezkoshtovno-vstanoviti-lyudyam-lichilniki-nardepi

НКРЕКП має змусити облгази безкоштовно встановити людям лічильники - нардепи

 • 12552 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Чинне законодавство зобов'язує облгази безкоштовно встановлювати українцям лічильники газу. Слідкувати за тим, чи виконують облгази покладені на них функції, має регулятор ринку - НКРЕКП. Таку думку у коментарі УНН висловив член комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат Михайло Бондар.

За його словами, облгази ухиляються від виконання своїх прямих обов'язків не перший рік.

"Законодавчих змін для цього не треба, вони й так це мають робити, згідно чинного закону. А слідкувати за тим, як вони справляються із покладеними функціями - має НКРЕКП. Регулятор ринку повинен знайти механізм впливу на облгази, і зобов'язати їх безкоштовно встановлювати людям лічильники газу", - каже нардеп.

Головне, аби розподіляючі компанії встановлювали лічильники газу своїм коштом, а не за рахунок споживачів, вважає Бондар.

"Треба, щоб це не вплинуло на тарифи для населення. Бо ясно, що якщо облгази будуть витрачати кошти на встановлення лічильників - вони захочуть це робити за рахунок споживача, а не своїм коштом", - каже нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міненерго не підвищувало норми споживання газу для населення.

Додамо, що норма про безкоштовне встановлення облгазами лічильників газу українцям закладена у ЗУ "Про забезпечення комерційного обліку природного газу". Там прописано, що кошти за встановлені лічильники закладені у тариф за доставку палива, який українці сплачують облгазам.

Аналогічну думку Бондаря про те, що НКРЕКП має здійснювати заходи впливу на облгази, висловив у коментарі УНН народний депутат Михайло Волинець. Однак депутат має сумнів, що регулятор врешті-решт це зробить.

"Не думаю, що для НКРЕКП складно змусити облгази виконувати закон. Але біда в тому, що голова енергетичного комітету - Андрій Герус - сформував НКРЕКП під себе, і взяв їх під контроль. І НКРЕКП стала однорукою, бездіяльною. Тепер цей орган, який намагається відсторонюватися від усіх проблем. Мова і про проблему встановлення лічильників облгазами, і про постачання електроенергії, вугілля в Україну з країни-агресора, і про взаємні "неплатежі" на енергетичному ринку. Тобто, ми маємо орган, працівники якого отримують зарплату в 150 тис. грн, але геть не турбуються про проблеми, якими мають опікуватися", - говорить нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віялових відключень електроенергії і підвищення тарифів не буде - Герус.

Волинець каже, що наболіле питання можна підняти на засіданні Антикризового енергетичного штабу. Однак, нардеп не певен, що регулятор ринку дослухається до рекомендацій членів штабу.

"Порозуміння між учасниками енергетичного ринку України немає. Вже відбулося два засідання антикризового штабу під головуванням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. Але ж всі ініціативи штабу "гасяться": НКРЕКП пояснює, що вони діють згідно закону про НКРЕКП; "Енергоатом" говорить, що діє згідно закону "Про ринок електроенергії". І через це сьогодні в енергетиці ситуація не те що кризова, а загрозлива", - говорить Волинець.

Нагадаємо, експерти закликають Міненерго підняти норми споживання газу для населення без лічильників. Проте в Міненерго остаточного рішення не прийнято – питання ще мають обрахувати в Експертній раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська сім'я платить за мобільний зв'язок більше, ніж за електроенергію - експерт.

Тим часом у Державній регуляторній службі запевняють, що метою збільшення норм споживання газу є мотивація встановити лічильник, а не підняти тарифи. У відомстві зазначають, що сьогодні відбувається дискримінація споживачів з лічильниками – вони змушені сплачувати за тих, хто їх не має.

Українські Національні Новини

Економіка