ukenru
nimetskiy-parlament-reabilituvav-zasudzhenikh-za-gomoseksualizm

Парламент ФРН реабілітував засуджених за гомосексуалізм

 • 8836 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Німецький бундестаг одноголосно ухвалив рішення про скасування всіх вироків, винесених за колишнім параграфом 175 Кримінального кодексу ФРН, що передбачав відповідальність за гомосексуальні стосунки між чоловіками, повідомляє УНН із посиланням на Deutsche Welle.

Параграф 175 був внесений до КК Німеччини ще під час правління кайзера, активно застосовувався в період нацизму, а після 1945 року залишився у правовій системі ФРН і НДР. У 1968 році статтю за гомосексуалізм скасували в НДР, роком пізніше вона була пом'якшена в Західній Німеччині, а остаточно її прибрали з Кримінального кодексу у 1994 році.

За рішенням парламенту, всім засудженим виплатять компенсації в розмірі 3000 євро плюс 1500 євро за кожен рік ув'язнення. Наразі владі достеменно невідомо, скільки із засуджених за гомосексуалізм іще живі. У міністерстві юстиції ФРН передбачають, що за компенсацією звернуться до п’яти тисяч осіб.

В останній момент за наполяганням блоку ХДС/ХСС із програми виплати компенсацій виключили засуджених за гомосексуальні стосунки з підлітками, які не досягли 16 років. Опозиція, а також соціал-демократи наполягали, що виключити потрібно лише тих, хто вступав у стосунки з дітьми до 14 років.

Для остаточного затвердження рішення необхідна підтримка бундесрату – представництва федеральних земель.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини визнав дискримінаційним прийнятий у 2013 року в Росії закон про заборону пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх.

Українські Національні Новини

Новини Світу