nimechchina-zaproponuvala-oon-uzyati-pid-kontrol-situatsiyu-v-gazi-pislya-zakinchennya-viyni-zmi

Німеччина запропонувала ООН узяти під контроль ситуацію в Газі після закінчення війни - ЗМІ

 • 38341 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Німеччина запропонувала, щоб Організація Об'єднаних Націй узяла на себе управління сектором Газа після закінчення війни між Ізраїлем і ХАМАС. Про це повідомляє Politico із посилання на документ, який потрапив у розпорядження видання, інформує УНН.

Деталі

Двосторінковий неофіційний документ з пропозицію від Німеччині датований 21 жовтня, тобто до рішення Ізраїлю почати другу фазу військової операції проти ХАМАС наприкінці жовтня.

В документі Берлін, один із найвірніших союзників Ізраїлю в ЄС,зазначає , що "мета Ізраїлю - це наша спільна мета: ніколи більше ХАМАС не повинен мати можливості тероризувати Ізраїль і його громадян". Але водночас "ясно, що цих цілей важко досягти тільки військовими засобами... З його радикальною ідеологією і порядком денним неможливо боротися військовими засобами".

У документі представлено п'ять різних сценаріїв майбутнього сектору Гази, включно з повторною окупацією Гази Ізраїлем і встановленням контролю над нею Палестинською автономією або Єгиптом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган заявив, що Ізраїль є “терористичною державою”, а ХАМАС - “борці опору”

Сценарій, в якому ООН бере під контроль ситуацію в Газі, також є в списку. Там йдеться, що цей сценарій означає "інтернаціоналізацію Гази під егідою ООН (і регіональних партнерів)" з "ретельно організованим переходом" до палестинського самоврядування, "в ідеалі" через вибори "та в поєднанні з міжнародною коаліцією, що забезпечує необхідну безпеку".

Документ описує цей сценарій як той, що "може запропонувати політичну перспективу, оскільки ні Палестинська автономія, ні Єгипет не хочуть або не можуть узяти на себе відповідальність, а повернення до колишнього статусу або повторна окупація Ізраїлем політично небажані".

Однак Берлін також попередив, що "цей сценарій потребуватиме значного фінансування, а також створення міжнародної коаліції для участі у вирішенні питань безпеки поряд з ООН".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США непомітно надсилають Ізраїлю більше боєприпасів і ракет - Bloomberg

Зазначається, що голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтримала ідею ООН, виступаючи минулого тижня перед послами країн ЄС, заявивши, що після закінчення конфлікту світ має зробити так, щоб Газа перестала бути притулком для терористів. Для цього, за словами фон дер Ляєн, "обговорюються різні ідеї про те, як це можна забезпечити, включно з міжнародними миротворчими силами під мандатом ООН".

Однак як палестинці, так і деякі дипломати ЄС мають серйозні сумніви щодо здійсненності цієї ідеї, а один із високопоставлених палестинських діячів у Європі назвав її "неприйнятною".

Нагадаємо 

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ЦАХАЛ контролюватиме сектор Газа після закінчення війни.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    СБУ відкрила кримінальну справу проти Ірини Фаріон

     • 70179 переглядiв