ukenru
nimechchina-pogodila-paket-na-200-mlrd-yevro-dlya-zakhistu-vid-rizkogo-stribka-tsin-na-energonosiyi

Німеччина погодила пакет на 200 млрд євро для захисту від різкого стрибка цін на енергоносії

 • 193764 переглядiв

КИЇВ. 29 вересня. УНН. Канцлер Німеччини Олаф Шольц у четвер запропонував "захисний щит" на 200 мільярдів євро (194 мільярди доларів), щоб захистити компанії та споживачів від впливу різкого зростання цін на енергоносії, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Найбільша економіка Європи намагається впоратися зі стрімким зростанням вартості газу та електроенергії, спричиненим здебільшого суттєвим скороченням поставок російського газу до Європи, у чому москва звинуватила санкції Заходу після її вторгнення в Україну в лютому.

"Ціни мають знизитися, тож уряд зробить усе можливе. Для цього ми створюємо великий захисний щит", — сказав Шольц, окреслюючи пакет.

Відповідно до планів, які фінансуватимуться за рахунок нових запозичень, уряд запровадить екстрене гальмування цін на газ та електроенергію та скасує раніше запланований збір на газ для споживачів, щоб уникнути подальшого підвищення цін.

Атомні станції на півдні Німеччини, які раніше мали бути закриті до кінця цього року, зможуть працювати до весни 2023 року.

Берлін цього року призупинив обмеження на нові запозичення обсягом 0,35% валового внутрішнього продукту. Міністр фінансів країни Крістіан Лінднер раніше заявляв, що хоче дотримуватися обмеження наступного року.

Лінднер заявив у четвер, що Німеччина профінансує пакет допомоги, взявши нові кредити, додавши, що державні фінанси країни стабільні.

"Ми не можемо сказати інакше: ми опинилися в енергетичній війні", - сказав Лінднер, додавши: "Ми хочемо чітко відокремити антикризові видатки від управління регулярним бюджетом, ми хочемо надіслати дуже чіткий сигнал ринкам капіталу".

Збір на газ, який мав набути чинності з суботи та діяти до квітня 2024 року, був задуманий з метою допомогти комунальним підприємствам покрити витрати на заміну поставок з росії. Однак необхідність збору опинилася під питанням після рішення уряду націоналізувати Uniper, найбільшого німецького імпортера російського газу, пише видання.

Доповнення

Міністри енергетики ЄС зустрінуться в Брюсселі в п'ятницю, 30 вересня, щоб обговорити надзвичайні заходи, представлені 14 вересня, для подолання енергетичної кризи, яка охопила континент - до того часу триватимуть переговори для пошуку точок дотику.

Українські Національні Новини

Новини Світу