nimechchina-opirayetsya-planu-yes-peredati-zamorozheni-rosiyski-aktivi-ukrayini-boyitsya-pretsedentu-ft

Німеччина опирається плану ЄС передати заморожені російські активи Україні: боїться прецеденту – FT

 • 771293 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. Німеччина відмовляється від плану Європейського Союзу передати на відновлення України заморожені в Євросоюзі російські активи. Берлін побоюється преценденту, повідомляє видання Financial Times, пише УНН.

Деталі

Повідомляється, що представник міністерства закордонних справ Німеччини заявив, що москві "доведеться заплатити за шкоду, яку вона заподіяла в Україні", і наполягав на тому, що Німеччина робить "все, що в її законних силах", щоб знайти і заморозити активи російських фізичних і юридичних осіб, які потрапили під санкції. Але він сказав, що ідея використання російських коштів для відновлення України викликає "складні фінансові та юридичні питання".

"Це відкриває банку з хробаками", - сказав виданню інший німецький чиновник. За його словами, це створить прецедент для інших, зокрема для Польщі, яка зможе вимагати відшкодування за збитки під час Другої світової війни від Німеччини.

Як зазначає видання, чиновники ЄС відмовилися від ідеї повної конфіскації російських активів, натомість шукають шляхи, як зібрати частину цих коштів для Києва.

За словами високопоставленого українського чиновника, Київ також розглядає альтернативну схему, за якою Єврокомісія могла б використати заарештовані російські активи як заставу, під яку вона могла б позичити кошти для інвестування з метою отримання прибутку, який би призначався Україні.

Доповнення

ЄС з початку війни в Україні заморозив активи російського Центрального банку на понад €200 млрд. Значна частина цих коштів перебуває на зберіганні в депозитарії Euroclear і принесла вже майже €750 млн прибутку в першому кварталі 2023 року. Крім того, ЄС заморозив €24,1 млрд активів, які належать росіянам і російським компаніям, що потрапили під санкції.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 21 червня повідомив, що Україна готує механізм, який дозволить конфіскувати до 500 мільярдів доларів російських заморожених активів. Він зазначив, що це буде одне з трьох джерел фінансування відновлення України.

За словами прем'єр-міністра, міжнародні партнери підтримують використання заморожених російських активів для відновлення України.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    На Одещині ракета влучила у складське приміщення - ОК "Південь"

     • 1333043 переглядiв

    Рівень води в акваторії Миколаєва впав до +5 сантиметрів

     • 665303 переглядiв