ukenru
nimechchina-gotova-pidtrimati-postupovu-vidmovu-vid-importu-rosiyskoyi-nafti-z-perekhidnim-periodom-bloomberg

Німеччина готова підтримати поступову відмову від імпорту російської нафти з перехідним періодом – Bloomberg

 • 215473 переглядiв

КИЇВ. 27 квітня. УНН. Німеччина готова підтримати поступову заборону на російську нафту. Країни Європейського Союзу намагаються відреагувати на ескалацію енергетичної кризи, внаслідок якої Москва у середу припинила постачання газу двом країнам-членам блоку. Про це пише Bloomberg, передає УНН.

Деталі

За словами людей, знайомих з переговорами послів ЄС, Берлін підтримав би поетапний підхід до відмови від нафти, а не деякі інші варіанти, що обговорювалися, такі як обмеження цін або механізми оплати для утримання частини доходів Москви.

Заборона також повинна мати перехідний період, кажуть джерела. ЄС прийняв аналогічний відстрочений підхід, коли цього місяця заборонив вугілля з рф.

Нова позиція Німеччини знаменує собою значне зрушення для країни, яка ще кілька тижнів тому стверджувала, що будь-які дії щодо постачання енергоносіїв завдадуть більше шкоди Європі, ніж росії. Це також сигнал про те, що Німеччина почувається значно більш підготовленою до використання альтернативних джерел постачання нафти, зазначає Bloomberg.

За повідомленнями джерел, зараз ЄС працює над своїм шостим пакетом санкцій, і очікується, що консультації між державами-членами відбудуться протягом найближчих кількох днів. Офіційні пропозиції можуть бути висунуті на затвердження вже наступного тижня. За словами одного з джерел, остаточного рішення про точну механіку того, як блок націлюватиметься на російську нафту, ще не ухвалено.

Контекст

Польща, яка входить до країн, хто підтримує жорсткіші заходи, планує запропонувати на наступному саміті ЄС механізм, аналогічний вуглецевому ринку, щоб гарантувати поетапну відмову від російського викопного палива. Це також стане стимулом для країн, які готові якнайшвидше відмовитися від російської енергетики.

Механізм визначить шлях скорочення, встановивши дату, коли використання джерел енергії із росії має бути зведено нанівець.

Кожній державі-членові буде призначена квота викопного палива, яке вона може імпортувати, і ті, хто хоче використовувати більше, повинні будуть купити дозволи на це у тих, хто використовує менше їхнього ліміту. Доходи від такої програми можуть використовуватися для допомоги Україні або диверсифікації джерел енергії.

Доповнення

У середу Москва оголосила про припинення постачання газу до Польщі та Болгарії після того, як дві країни відмовилися платити за постачання в рублях, як того вимагав путін.

Вимога путіна передбачає, що європейські покупці газу відкривають у Газпромбанку два рахунки, один у іноземній валюті, а інший у рублях. Тоді Газпромбанк відповідатиме за конвертацію іноземної валюти в рублі та перерахування грошей Газпрому.

Згідно з спільним прогнозом економічних інститутів, Німеччина може зіткнутися зі скороченням доходів на 220 мільярдів євро (232 мільярди доларів) протягом наступних двох років, якщо постачання газу буде негайно припинено.

Українські Національні Новини

Новини Світу