nezakonne-vidklykannia-litsenzii-u-bankiv-ye-bazovym-porushenniam-prava-vlasnosti-aktsioneriv-yuryst

Незаконне відкликання ліцензій у банків є базовим порушенням права власності акціонерів - юрист

 • 199488 переглядiв

Чинне законодавство виписано таким чином, що у акціонерів практично немає законних інструментів захистити свої права в національних судах. Юрист розповів, чому так сталося, кому це вигідно, і чи є можливість акціонерів банків захистити те, що їм належіть.

Акціонери українських банків, фактично штучно позбавлені можливості захищати своє право власності. Особливо це стосується тих фінансових установ, яких Нацбанк України вирішив позбавити ліцензій. Чинне законодавство виписано таким чином, що у акціонерів практично немає законних інструментів захистити свої права в національних судах. Чому так сталося, кому це вигідно, і чи є можливість акціонерів банків захистити те, що їм належіть – свою думку з цього приводу висловив юрист Олег Маліневський в ексклюзивному коментарі УНН.

Деталі

Маліневський нагадує, що положення Конституції України є нормами прямої дії, які гарантують право власності і право на судовий захист.

"Конституція забезпечує кожному захист своїх прав в суді, захист права власності згідно статей 41, 55, 124 КУ. Вони гарантують права власникам банків, перш за все – захищати своє майно від певного свавільного втручання з боку української держави. Позбавлення такого захисту є фундаментальним порушенням Конституції, що може свідчити про неконституційність того порядку, який визначено в законі про систему гарантування вкладів фізосіб та законі про банки та банківську діяльність. І це має відповідні практичні наслідки. Тому що з тим як змінювалася ця система, і на скільки суд був відсторонений від процесу виведення банків з ринку , особливо після 2014 року, – ми отримали безпрецедентно великий банкопад. Але ж ми розуміємо, що не буває такого, що до якогось періоду часу всі банки були нормальні та платоспроможні, а їх власники – добросовісні, а потім за якусь ніч всі стали погані і їх треба знищувати та виводити з ринку. Звичайно був фактор війни в 2014 році. Те що ми зараз бачимо – це ескалація тієї війни, яку росія почала ще в 2014 році, і яка в банківському секторі призвела до втрати значної частини активів, погіршення в цілому економічної ситуації в країні, знецінення національної валюти. І це все це лягло на плечі власників банків. І замість того щоб допомагати банкам та фінансово вилікувати їх, НБУ здійснив процедуру евтаназіі таких установ, та, ріжучи по живому, масово виводив їх з ринку. Часто безпідставно, наперекір бажанню та зусиллям власників банків врятувати свої установи. На жаль, процедура, яка була виписана в існуючому законодавстві, особливо після прийняття, так званого, антиколомойського закону обмежила можливості перегляду такого рішення НБУ, попри те що незаконне відкликання ліцензії є грубим порушенням права власності", -зазначає Маліневський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрист, колишня суддя ЄСПЛ про те, чи захищені в Україні банки та їх акціонери від свавілля при ліквідації  

Юрист уточнює, що право на мирне володіння майном прописано і в Європейській конвенції з прав людини. Тобто, варіант звернення до Європейського суду з прав людини може стати додатковим інструментом захисту права власності.

"Щодо ЄСПЛ – там якраз дійсно мова іде про ті випадки, коли держава безпідставно втручається у право власності, це порушення права на мирне володіння майном – це стаття 1 протоколу 1 Конвенції. І в таких випадках, хоч вони мають виключний характер, але особі повинно бути забезпечено право на доступ до суду задля перевірки підстав такого втручання і повного поновлення у правах, якщо таке втручання було здійснено незаконно", - додає Маліневський.

При цьому зазначає, що можливості національних судів навіть у нинішньому законодавчому полі гіпотетично не вичерпані.

"Юридична можливість є. Але на жаль оцей певний політичний тиск з боку наших урядовців – він звичайно робить свою справу і суди дуже обережні щодо можливості захисту власників банку. Хоча такий захист, на мою думку, напряму випливає з Конституції. Попри те що прописано в законі. Хоча до банків, які уже були неправомірно ліквідовані до набрання чинності антиколомойського закону, застосування положень такого закону є недопустимим. Але я хотів би звернути вашу увагу, що як і закон про систему гарантування вкладів, який визначає повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, так і "Антиколомойський" закон наразі розглядаються Конституційним судом України. Хоча й надто довго, що може додатково свідчити про неконституційність цих норм та зволікання з офіційним визнанням цього факту. Повторюся, законна можливість захистити право власності власників навіть зараз існує. Особливо щодо власників банків виведених з ринку до антиколомойського закону. Необхідна воля правозастосовчого органу, передусім суду. Більше того, якщо набратися сміливості і застосовувати норми Конституції та Європейської конвенції з прав людини, то навіть антиколомойський закон в подальшому не є відповідною перешкодою", - розповів Маліневський.

Окреме питання – продаж Фондом гарантування вкладів фізичних осіб майнових активів банків, які ліквідовуються. Юрист в цій процедурі теж вбачає певні посягання на право власності.

"Це одне з істотних нарікань недосконалості процедури, яка може створювати певні умови для неефективності діяльності фонду чи навіть корупції. При чому таке зауваження стосується не якихось конкретних посадових осіб НБУ чи Фонду, а взагалі системи, яка була створена після 14 року, і активно використовувалася під час банкопаду. Як судовий юрист з майже 20-річним стажем я розумію, що для держави і для власників банків вигідніше стягувати кошти з конкретних позичальників і використовувати це майно на погашення боргів такої установи зокрема і перед Фондом.  Більше того важливо також працювати над стягненням збитків з росіі на користь постраждалих банківських установ. Тому, коли ми говоримо про обґрунтованість втручання держави у право власності, то окрім позбавлення права власника банку на доступ до суду з метою захисту своїх прав, тут мова може іти іще й про безпідставне позбавлення власника банку можливості управління своїм банком – визначення найбільш ефективного способу управління, в тому числі щодо поверненні його активів", - підсумував Маліневський.

Нагадаємо

Попри війну в Україні процес виведення не зупинився. Так з 24 лютого 2022 року процес ліквідації був розпочатий щодо 8 банків. Цього року вперше в Україні під ліквідацію і позбавлення ліцензії потрапили не лише банки-банкрути, а й прибуткові установи – мова йде про банк "Конкорд". Процес позбавлення банківської установи відбувається без суду. Звісно власники, акціонери банків можуть оскаржувати рішення регулятора – НБУ, вже після ухвалення ним рішення про ліквідацію банку, однак, загалом процес виведення банківської установи з ринку, якщо він запущений, є безповоротнім. Крім того, в Україні не урегульовано питання проведення ліквідації прибуткового банку. Як заявляла співвласниця банку "Конкорд" Олена Сосєдка, на момент оголошення регулятором рішення про ліквідацію банку високоліквідних активів в фінустанові вистачало, аби провести всі необхідні виплати за 2-3 тижні. Але процес ліквідації банку жорстко зарегульовано законодавчо, і загалом може тривати до трьох років.  

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Українська команда Monte перемогла в турнірі ESL Challenger Jönköping з CS 2

     • 29638 переглядiв

    Best Marketing Team і три бронзи - результат МХП на Effie Awards Ukraine 2023

     • 22126 переглядiв