neytralna-avstriya-priyednayetsya-do-yevropeyskoyi-initsiativi-zakhistu-neba

Нейтральна Австрія приєднається до європейської ініціативи захисту неба

 • 487517 переглядiв

КИЇВ. 3 липня. УНН. Уряд Австрії хоче, щоб країна приєдналася до ініціативи European Sky Shield, створеної Німеччиною групі із захисту неба, що викликало звинувачення з боку ультраправих у тому, що цей крок порушує військовий нейтралітет країни, пише УНН з посиланням на Euractiv.

Цитата

«Ситуація загрози різко загострилася через агресивну війну hосії проти України. Тому Австрія приєднається до європейської ініціативи протиповітряної оборони Sky Shield», - заявив канцлер Австрії Карл Нехаммер у суботу.

Деталі

У Міноборони країни повідомили, що наразі ведуться переговори про приєднання.

Ініціатива складається з 17 європейських країн НАТО, за винятком Франції, і спрямована на усунення прогалин у європейській протиповітряній обороні для захисту від безпілотних літальних апаратів і ракет, що запускаються з росії. Австрія стане тут першою країною, яка не входить до НАТО.

Заплановане приєднання до "Небесного щита" - це "руйнівне рішення щодо політики нейтралітету", розкритикував у неділю крайній правий очільник партії FPÖ Герберт Кікль, який заявив, що це рішення робить недійсним розрекламований нейтралітет країни.

"Нехаммер і Ко приносять у жертву нейтралітет на вівтар НАТО", - сказав Кікл, чия історично дружня до росії партія розраховує перемогти на майбутніх виборах 2024 року і набирає близько 30% голосів.

Відень стверджує, що заявка на приєднання до небесного щита відповідає нейтралітету країни.

"Небесний щит" - це не ініціатива НАТО або вступ до військового союзу, а всього лише "співпраця низки держав", заявив у неділю міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг. Він додав, що "об'єднання і спільне використання" військового потенціалу означає дотримання нейтралітету.

Доповнення

Австрія не є членом НАТО і відома тим, що закликає інших поважати стандарти нейтральної країни.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Мер Сум заявив про роботу ППО

     • 1026619 переглядiв