ukenru
netanyagu-poletiv-v-parizh-schob-natisnuti-na-makrona-cherez-iran-zmi

Нетаньягу полетів в Париж, щоб натиснути на Макрона через Іран - ЗМІ

 • 943526 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу проведе переговори з президентом Франції Еммануелем Макроном, сподіваючись заручитися підтримкою проти ядерної програми Ірану на тлі зростання ізраїльсько-палестинського насильства. Про це інформує AFP, передає УНН.

Деталі

Посольство Ізраїлю в Парижі заявило, що пара лідерів обговорить «міжнародні зусилля щодо припинення іранської ядерної програми».

Жодної пресконференції навколо вечері Макрона та Нетаньягу, яка розпочнеться о 19:00 за Грінвічем в офісі президента Франції в Єлисейському палаці, не заплановано.

Перебуваючи у Франції до суботи, Нетаньягу також має намір зустрітися з керівниками французьких підприємств та лідерами єврейської громади країни, повідомило посольство Ізраїлю.

Контекст

Нетаньягу сподівається, що роль Ірану у постачанні безпілотників російським окупантам в Україні, а також придушення протестів у країні спонукають західних союзників відмовитися від будь-яких спроб відродити угоду 2015 року щодо його ядерної програми.

Прем'єр-міністр також заявив, що Ізраїль розглядає можливість відправки військової допомоги Україні, відмовляючись від своєї раніше нейтральнішої позиції щодо війни в Україні.

«Розігруючи українську карту», Нетаньягу сподівається «зміцнити антиіранський фронт» із Заходом, сказав Девід Хальфа з паризького аналітичного центру Fondation Jean Jaures. Він сподівається на «посилення санкцій проти Тегерана і повне додавання Революційної гвардії до списку» організацій, які підпадають під санкції, додав Хальфа, крок, якому досі чинили опір і Франція, і Німеччина.

Сторона України є небезпечною для Нетаньягу, оскільки російська система ППО, розгорнута в сусідній Сирії, може бути спрямована проти ізраїльської авіації, яка час від часу здійснює там нальоти на іранські інтереси, йдеться в статті AFP.

Франція згодна з тим, що у відносинах з Іраном потрібна «твердість», повідомило AFP дипломатичне джерело, заявивши, що його ядерна програма досягла «небезпечної точки», і наголосивши на його ролі у війні в Україні.

Візит Нетаньягу відбувся після атаки безпілотників на об'єкт міністерства оборони в іранському місті Ісфахан, де Тегеран звинуватив Ізраїль.

New York Times та Wall Street Journal з посиланням на неназваних офіційних осіб заявили, що напад був скоєний ізраїльською розвідувальною службою Моссад, хоча це не було підтверджено Ізраїлем.

Візит Нетаньяху також збігся з новою ескалацією насильства між ізраїльтянами та палестинцями. Ізраїльські військові літаки завдали удару по сектору Газа рано вранці в четвер, викликавши ракетний вогонь палестинських ракет.

Тиждень тому палестинський бойовик застрелив семеро людей біля синагоги в районі анексованого східного Єрусалиму, де мешкають ізраїльські поселенці.

Це був найбільш смертоносний напад на ізраїльських цивільних осіб за більш ніж десятиліття, і він стався через день після того, як ізраїльський рейд на Західному березі забрав життя 10 палестинців.

Українські Національні Новини

Новини Світу