ukenru
nestor-shufrich-mi-mogli-b-uzhe-stvoriti-ukrayinsku-vaktsinu-pri-nayavnosti-derzhfinansuvannya

Нестор Шуфрич: ми могли б уже створити українську вакцину при наявності держфінансування

 • 14424 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. В Україні з державного бюджету було виділено 65 млрд грн на боротьбу з COVID-19. При цьому, відправивши частину грошей на дороги, держава так і не профінансувала розробку власної вакцини. З огляду на потенціал української науки і потужності виробництв, країна могла б уже мати вітчизняну вакцину. Про це в ефірі телеканалу "НАШ" заявив народний депутат Нестор Шуфрич, повідомляє УНН.

Цитата:

"Ми обговорювали в п'ятницю також питання: а де українська вакцина? Ми ж виділили 65 млрд грн на підготовку боротьби з "ковідом" (це 2,4 млрд дол. по курсу на той момент, коли ми виділяли). З них 35 млрд ми відправляємо на дороги і не змогли в минулому році профінансувати розробку власної вакцини! Хоча у нас в лабораторії - вчені такі ж, як в Росії - це одна школа. Ми могли б уже виробити і розробити свою вакцину. Ми знищили площі з її виробництва, але на приватних заводах ми могли б це робити", - підкреслив народний депутат.

Доповнення

Відзначимо, раніше професор і доктор медичних наук Михайло Фаворов заявив, що для старту клінічної фази випробувань української вакцини на людях необхідно налагодити виробництво 100 тисяч доз вакцинного препарату. Тому без фінансування дорогої третьої фази клінічних випробувань проект поки перебуває на паузі.

Раніше Президент України Володимир Зеленський особисто заявив про готовність випробувати на собі українську вакцину після заключної фази клінічних випробувань. При цьому бюджетом України на 2021 рік виробництво вітчизняної вакцини від "ковіду" не передбачено.

Українські Національні Новини

Політика