neochikuvaniy-rezultat-cheska-opozitsiyna-partiya-ekspremyera-babisha-peremogla-na-mistsevikh-viborakh

Неочікуваний результат: чеська опозиційна партія експрем'єра Бабіша перемогла на місцевих виборах

 • 336795 переглядiв

КИЇВ. 25 вересня. УНН. Опозиційна партія АНО колишнього прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша перемогла у більшості великих міст країни на муніципальних виборах, які стали перевіркою здатності правлячої коаліції впоратися з енергетичною кризою. Про це пише УНН посилаючись на агенство Reuters.

Чеська Республіка , як і інші країни - члени Європейського Союзу , бореться з інфляцією, що росте, викликаною головним чином високими цінами на енергоносії. Опозиція заявляла, що уряд прем'єр-міністра Петра Фіали надто пізно зробив надто мало, щоб допомогти людям.

Деталі

Чехи голосували у понад 6000 муніципалітетах у п'ятницю та суботу, а остаточні результати були оголошені в неділю вранці через складну систему розподілу голосів.

Партія АНО, яка перебуває в опозиції з осені минулого року, перемогла у 17 із 27 великих міст, але посіла друге місце у двох найбільших - столиці Празі та Брно, де перемогу здобули партії нинішньої правлячої коаліції.

Більшість місць у місцевих зборах – 38 099 із 61 796 – дістаються різним групам незалежних кандидатів, які, як правило, набирають найбільше очок на таких виборах.

Чехи також проголосували у першому турі виборів до Верхньої палати парламенту, де буде поділена одна третина із 81 місця в Сенаті. Три місця було заповнено вже у першому турі.

Незалежно від результатів другого туру правляча коаліція збереже свою більшість у Сенаті.

Доповнення

Бабіш обіймав посаду прем'єр-міністра Чехії з 2017 по 2021 рік, а раніше – міністра фінансів.

12 вересня Бабіш постав перед судом за нецільове використання коштів ЄС.

Бабіша звинувачують у незаконному отриманні 2 мільйонів євро (2,02 мільйона доларів) у вигляді субсидій від Європейського союзу у 2008 році для оздоровчого курорту під назвою "Гніздо лелеки" неподалік Праги, що належить членам родини Бабіша.

Бабіша, який дав зелене світло курорту, звинувачують у приховуванні прав власності, щоб він міг претендувати на субсидії ЄС, призначені лише для малого бізнесу. Йому було пред'явлено звинувачення на початку цього року після кількох років розслідування.

2020 року перевірка Європейської комісії показала, що Бабіш також порушив правила ЄС щодо конфлікту інтересів у окремій справі, де його звинуватили в отриманні вигоди від своєї бізнес-групи Agrofert після того, як він став прем'єр-міністром країни у 2017 році.

Відкриття судового процесу відбувається напередодні президентських виборів, які мають відбутися на початку 2023 року, де Бабіш, як очікується, візьме участь.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Над Миколаєвом збили іранський дрон "Shahed-136"

     • 213551 переглядiв

    В Італії проходять дострокові загальні вибори: прогнози

     • 186462 переглядiв