ukenru
nbu-zniziv-oblikovu-stavku-do-rekordno-nizkikh-6

НБУ знизив облікову ставку до рекордно низьких 6%

 • 13156 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Національний банк України знизив облікову ставку до 6% - найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу НБУ.

"Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% з 12 червня 2020 року. Це – найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України", - йдеться у повідомленні.

Вказано, що таке рішення ухвалено з огляду на очікуване перебування інфляції нижче цілі більш тривалий час.

"Таким чином, загалом із початку року облікова ставка зменшилася на 7,5 п.п. і досягла найнижчого рівня за історію незалежної України. Пом’якшення монетарної політики та інші антикризові заходи Національного банку, запроваджені упродовж останніх місяців, підтримають ділову активність в країні. За нашими оцінками, падіння української економіки у 2 кварталі буде більшим, ніж очікувалося, хоча пік кризи вже пройдено. Тому для найскорішого повернення економіки до зростання необхідні достатньо рішучі кроки", - додали у регуляторі.

Також Національний банк ухвалив рішення про звуження коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу з “облікова ставка +/- 2 в.п.” до “облікова ставка +/- 1 в.п.”.

Зазначається, що це означає, що за нової облікової ставки кредити рефінансування овернайт будуть надаватися під 7%, а депозитні сертифікати овернайт розміщуватися під 5%.

"Зниження ключової ставки до рівня нижче нейтрального свідчить про завершення циклу швидкого пом’якшення монетарної політики", - додали у НБУ.

Також вказано, що з високою імовірністю споживчий та інвестиційний попит залишатиметься пригніченим довше, ніж прогнозувалося у квітні.

Українські Національні Новини

Економіка