ukenru
nbu-zberig-oblikovu-stavku-na-rivni-14-richnikh

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 14% річних

 • 7280 переглядiв

КИЇВ. 8 грудня. УНН. Національний банк України зберіг облікову ставку незмінною на рівні 14% річних, передає УНН з посиланням на прес-службу регулятора.

"Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних. Це пов’язано з необхідністю нівелювати інфляційні ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках", - сказано у повідомленні.

Як зазначили у регуляторі, у жовтні 2016 року інфляція становила 12,4% у річному вимірі. "Це цілком відповідало прогнозу Національного банку. Прискорення споживчої інфляції відбулося переважно внаслідок підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів та ефекту бази порівняння", - додали у Нацбанку.

"Водночас, інфляція не зазнавала тиску з боку фундаментальних факторів. Базова інфляція у жовтні майже не змінилася порівняно з вереснем – 6,5% у річному вимірі. Контрольованій динаміці інфляції сприяло збереження помірного споживчого попиту, висока пропозиція продовольчих товарів унаслідок великого врожаю та проведення виваженої монетарної політики", - зауважили у НБУ.

Вказано, що у листопаді 2016 року, за оцінками Національного банку, інфляція дещо знизилася, що, як і у жовтні, збігалося з очікуваною траєкторією. "Цьому сприяло подальше уповільнення базової інфляції у річному вимірі. Крім того, зростання цін на сирі продукти також було стриманим через збільшення їх пропозиції. Ці чинники нівелювали тиск на інфляцію з боку цін на паливо, які підвищилися внаслідок зовнішньої кон’юнктури, та відображення у статистиці підвищення адміністративних тарифів", - йдеться у повідомленні.

Збереження облікової ставки на рівні 14% затверджено рішенням правління Національного банку України від 8 грудня 2016 року №475-рш "Про розмір облікової ставки".

Українські Національні Новини

Економіка