nbu-zaminyt-banknoty-500-hryven-staroho-zrazka-shcho-potribno-znaty

НБУ замінить банкноти 500 гривень старого зразка: що потрібно знати

 • 22497 переглядiв

Національний банк України розпочне вилучення з обігу банкнот 500 гривень зразків 2003-2007 років. Старі банкноти залишаться дійсним платіжним засобом, але поступово замінюватимуться на сучасніші та більш захищені.

Національний банк України з 1 серпня розпочне заміну банкнот 500 гривень зразків 2003-2007 років. Старими банкнотами можна буде розраховуватися. Про це повідомили у понеділок у НБУ, пише УНН.

З 1 серпня 2024 року Національний банк розпочинає вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років для поступової їх заміни на банкноти зразка 2014 року та наступних років випуску.

- повідомили у НБУ у соцмережах.

Тож банкнот номіналом 500 гривень старого зразка в обігу поступово ставатиме менше, "їх замінюватимуть сучасніші та більш захищені банкноти номіналом 500 гривень", вказали у Нацбанку.

Проте банкноти старого зразка залишатимуться дійсним платіжним засобом. Громадяни без обмежень зможуть продовжувати ними розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати

- наголосили у НБУ.

Головна ціль такого рішення, як повідомляється, – підвищення якості готівки в обігу, зважаючи на зношеність банкнот номіналом 500 гривень старого зразка, які вже майже 18 років перебувають в обігу, зокрема понад вісім останніх років, одночасно з банкнотами сучасного покоління.

Як відбуватиметься поступова заміна?

НБУ спільно з банками поступово вилучатиме з готівкового обігу зазначені банкноти, зокрема:

  • банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  • Національний банк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

"Потрапляючи в банки, банкноти номіналом 500 гривень старого зразка не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться з обігу та передаватимуться до НБУ для подальшого їх перерахування та утилізації. Водночас заміна банкнот номіналом 500 гривень старого зразка на сучасні, з посиленою системою захисту, не вплине на готівкові розрахунки громадян, їм не потрібно вживати додаткових заходів для обміну", - зауважили у Нацбанку.

Готівки в обігу з початку року побільшало на 36,5 млрд гривень - НБУ 17.07.24, 18:29

Юлія Шрамко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі