ukenru
nbu-vipustit-pamyatnu-monetu-tur

НБУ випустить пам'ятну монету “Тур”

 • 8720 переглядiв

КИЇВ. 13 березня. УНН. Національний банк України з 15 березня вводить в обіг срібну пам’ятну монету “Тур”, номіналом 5 гривень, з масою дорогоцінного металу 15,55 г, діаметром 33 мм та тиражем 4 тис. одиниць. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу НБУ.

Пам’ятна монета із серії “Фауна в пам'ятках культури України” присвячена туру, зображення якого втілено на унікальних пам'ятках давніх культур, що існували на території України та є вагомим внеском у світову скарбницю старожитностей.

На її аверсі розміщено: угорі – малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА, рік карбування монети 2017 та номінал 5/ГРИВЕНЬ; пам'ятки унікальної трипільської культури: у центрі – позолочена кістяна пластина у вигляді голови бика-тура (Тернопільщина, 3700 - 3500 роки до н. е.), праворуч - ритуальна посудина із головою тура. Елемент оздоблення: локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0002 г.

На реверсі монети зображено голову тура (ліворуч) та фрагмент наскельного малюнка із зображенням тура і кіз із Кам'яної Могили (Запорізька область) (праворуч), у гротах і печерах якої містяться кілька тисяч петрогліфів – наскальних малюнків, датованих широким історичним діапазоном: від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя. Праворуч на тлі малюнку розміщено вертикальний напис ТУР.

Як повідомляв УНН, НБУ ввів в обіг монету "Тетяна Яблонська".

Також, Національний банк України розпочав конкурс на кращу монету року України.

Українські Національні Новини

Суспільство