ukenru
nbu-vidreaguvav-na-kolivannya-kursu-grivni-gotoviy-pidtrimuvati-stabilnist

НБУ відреагував на коливання курсу гривні: готовий підтримувати стабільність

 • 29659 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. Національний банк України пов'язує коливання обмінного курсу гривні із впливом психологічного чинника на фоні поширення коронавірусу і готовий підтримувати стабільність гривні з використанням міжнародних резервів. Про це йдеться у коментарі НБУ щодо ситуації на валютному та грошово-кредитному ринках, передає УНН.

"Нацбанк зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, які посилилися упродовж останнього тижня у зв’язку із погіршенням настроїв учасників ринку в умовах високої невизначеності щодо подальшого поширення коронавірусу світом та підвищення турбулентності на світових фінансових і товарних ринках", - відзначили у регуляторі.

Як зауважили у НБУ, "поточна ситуація на українському валютному ринку - і міжбанківському, і готівковому - склалася під впливом насамперед психологічного чинника, який, імовірно, має короткостроковий ефект". "Національний банк має достатньо резервів для згладжування коливань курсу гривні - на сьогодні міжнародні резерви України становлять 26,8 млрд дол. США, що є найвищим рівнем з листопада 2012 року", - наголосили у Нацбанку.

"Нацбанк продовжить слідкувати за ситуацією з поширенням коронавірусу та за станом світових фінансових і товарних ринків і буде за необхідності й надалі проводити інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань", - відзначили у Нацбанку.

Ситуація на грошово-кредитному ринку, як вказано, "залишається стабільною, і банківська система має достатньо високий рівень ліквідності". "Гривнева ліквідність наразі становить близько 230 млрд грн, валютна ліквідність - понад 8 млрд дол. США", - додали у НБУ.

"Таким чином, банки мають достатньо ресурсів для безперебійної діяльності навіть в умовах погіршення настроїв населення та бізнесу під впливом негативних новин зі світових ринків. Водночас Національний банк готовий підтримати банківський ринок ліквідністю за потреби", - підсумували у НБУ.

Додамо, на ранок 10 березня в обмінниках та на чорному ринку долар продовжував рости.

Українські Національні Новини

Економіка