ukenru
nbu-u-2016-rotsi-narostiv-aktivi-na-11

НБУ у 2016 році наростив активи на 11%

 • 9007 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Активи Національного банку України зросли з 849.2 млрд грн у 2015 році до 940.6 млрд грн у 2016 році, згідно попередніх даних щодо балансу НБУ станом на 1 січня 2017 року, без врахування результатів зовнішнього аудиту, передає УНН з посиланням на прес-службу НБУ.

"Основним чинником зростання активів НБУ було збільшення міжнародних резервів України, які зросли за 2016 рік на 2.2 млрд дол. США, або на 17% та досягли на кінець року 15.5 млрд дол. США. Це є відображенням політики НБУ щодо нарощування резервів для підтримки макрофінансової стабільності", - зазначив директор департаменту фінансового контролінгу Національного банку Олег Стринжа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ отримав понад 4 млрд грн за рефінансування від неплатоспроможних банків

В той же час активи в гривні в балансі центрального банку за звітний період зменшилися на 38.4 млрд грн або на 8% та становили 439 млрд грн., що є наслідком виваженої монетарної політики для досягнення цільового рівня інфляції.

За словами О.Стринжі, обсяг цінних паперів у портфелі НБУ зменшився за 2016 рік на 10.1 млрд грн, що є результатом відсутності домінування фіскальної політики над монетарною політикою. Крім того, значно зменшився обсяг заборгованості банків перед центральним банком: позичальники повернули Національному банку кредитів рефінансування на 31.7 млрд грн у 2016 році.

Водночас обсяг зобов’язань Національного банку збільшився лише на 19.6 млрд грн до 746 млрд грн. Зокрема, обсяг депозитних сертифікатів, емітованих Національним банком, зменшився з початку року на 21.7 млрд грн і становив 68,2 млрд грн на кінець 2016 року.

"Такий обсяг ліквідності банків, вкладеної в депозитні сертифікати НБУ, свідчить, що банки мають надлишкові ресурси, які можуть спрямувати на кредитування економіки, оскільки дохідність депозитних сертифікатів є меншою від вартості кредитів. Відновлення кредитування, і зокрема сегменту малого і середнього бізнесу, є одним з цілей банківської системи на 2017 і наступні роки. Цьому сприятимуть як і докапіталізована банківська система, так і подальше очікуване зниження інфляції та ставки рефінансування НБУ. При цьому важливо підкреслити, що депутати Верховної Ради мають здійснити свій внесок у справу відновлення кредитування і прийняти законопроект № 6027 про відновлення довіри між кредиторами та позичальниками, який суттєво знизить кредитні ризики банків при видачі нових кредитів, а отже і доступність кредитів і процентні ставки за ними",- підкреслив директор департаменту фінансового контролінгу Національного банку України.

Власний капітал Національного банку виріс за 2016 рік до 194.6 млрд грн, на 71.7 млрд грн, в основному за рахунок прибутку.

Українські Національні Новини

Економіка