ukenru
nbu-rozglyadaye-mozhlivist-antikrizovikh-zakhodiv-cherez-blokadu-na-donbasi

НБУ розглядає можливість "антикризових заходів" через блокаду на Донбасі

 • 9306 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Продовження блокади торгівлі України з тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей призведе до скорочення валютних надходжень в країну, що не лише відсуне плани валютної лібералізації, але може вимагати "антикризових заходів". Про це сказала голова Національного банку України Валерія Гонтарева в інтерв'ю Reuters, передає УНН.

"Негативні наслідки для нашого платіжного балансу можуть бути на рівні 2 мільярдів дол. З одного боку, можемо побачити зменшення надходжень валютної виручки від металургів, а з іншого боку - попит на валюту, яка необхідна для купівлі вугілля", - сказала вона.

"Якщо зупиняється металургія, значить будемо робити антикризові заходи", - зауважила В.Гонтарева.

Вона додала, що з ключовим кредитором країни - Міжнародним валютним фондом минулого тижня обговорювала кроки на випадок значного загострення збройного конфлікту на Донбасі.

"У нашому базовому сценарії макропрогнозу ці події не закладені. Але у нас є сценарій і на чорний день. Ми розуміємо, як будемо реагувати в плані платіжного балансу і банківського регулювання", - сказала В.Гонтарева, не розкриваючи деталей.

Як приклад вона нагадала заходи жорсткого контролю за валютними операціями і обмеження на покупку валюти, запроваджені восени 2014 року і на початку 2015 року, коли українська армія несла найбільші втрати в боях на Донбасі, а курс гривні через паніку впав до історичного мінімуму - нижче 36 за 1 дол. з 8 у 2013 році до початку революції і зміни влади в Києві.

Нагадаємо, В.Гонтарева заявила, що базовий сценарій передбачає чотири транші МВФ у 5,4 млрд дол.

Українські Національні Новини

Економіка