ukenru
nbu-poyasniv-yak-kapitalizatsiya-privatbanku-vpline-na-kurs-grivni-ta-inflyatsiyu

НБУ пояснив, як капіталізація ПриватБанку вплине на курс гривні та інфляцію

 • 16982 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Національний банк України може на незначну суму монетизувати випущені Міністерством фінансів ОВДП для капіталізації ПриватБанку, на що загалом потрібно 116,8 млрд грн, і лише частина отриманої банком ліквідності потрапить в руки населення, що матиме помірний вплив на готівковий курс гривні та рівень інфляції. Про це йдеться у повідомленні НБУ у Facebook, передає УНН.

"Міністерству фінансів необхідно капіталізувати ПриватБанк як мінімум на 116,8 млрд грн. Як капіталізація вплине на курс гривні та рівень інфляції? Помилкова відповідь: НБУ "надрукує" 116,8 млрд грн, які через ПриватБанк потраплять в руки населення і будуть спрямовані на купівлю валюти, що прискорить зростання цін. Правильна відповідь: НБУ може монетизувати ОВДП, випущені Міністерством фінансів для капіталізації ПриватБанку, не на 116,8 млрд грн, а тільки частково і на незначну суму. І лише частина отриманої ПриватБанком ліквідності потрапить в руки населення. А отже, це матиме помірний вплив на готівковий курс гривні та рівень інфляції", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у НБУ, хибні трактування пов'язані з ототожненням понять "капіталізація" та "монетизація".

Кабінет міністрів України на засіданні 18 грудня розглянув питання забезпечення стабільності у фінансовій системі країни. Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки та оборони України, уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ “ПриватБанк” у стовідсоткову державну власність.

Як повідомляв УНН, починаючи із 19 грудня, у ПриватБанку вводиться тимчасова адміністрація.

 

Українські Національні Новини

Економіка