ukenru
nazvano-naybilsh-pituschu-krayinu-yevropi

Названо найбільш питущу країну Європи

 • 12883 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Найбільш питущою країною Європи є Литва. Про це свідчать дані ВООЗ, передає УНН з посиланням на DW.

Як наголошується в доповіді ВООЗ, в 2016 році показник споживання алкоголю в Литві становив 15 літрів спирту на людину.

У зв'язку з цим, у 2018 році литовська влада оголосила пияцтву війну.

"З 1 січня в магазинах скоротився час продажу спиртного - в будні і суботу його можна купити лише з 10 ранку до 8 вечора, а по неділях - тільки до 15:00. В країні також повністю заборонили рекламу алкоголю, підняли акцизний податок, а також підвищили віковий бар'єр при покупці спиртного з 18 до 20 років", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборони на алкоголь тільки провокують зростання показників його споживання

У той же час, критики "антиалкогольного пакету", сумніваються в ефективності таких заходів. На їхню думку, подібні заборони поряд з підвищенням акцизів сприятимуть зростанню нелегального ринку алкоголю.

"Підвищення податків вже зараз призвело до того, що литовці закуповуються спиртним в сусідній Польщі - там можна придбати алкоголь, починаючи з 18 років, і за набагато нижчими цінами", - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що вельми жорсткі обмеження діють і в сусідній Латвії: там алкоголь можна купити в магазині лише до 22:00, а розпивати спиртне в громадських місцях - суворо заборонено.

"Цікаво, що, наприклад, в Німеччині - одній з найбільш питущих країн в Європі, це зазвичай не забороняється: на вулиці можна спокійно перебувати з відкритою пляшкою пива. При цьому пити пиво, вино і шампанське тут можна вже з 16 років", - йдеться в повідомленні.

Як писав УНН, наприкінці квітня Президент Порошенко підписав закон №3149, який уповноважує місцеві органи влади обмежувати час торгівлі алкогольними напоями.

Проти цього законопроекту напередодні висловилась низка експертів і Європейська бізнес асоціація. Там впевнені, що будь-які обмеження і заборони тільки провокують зростання вживання нелегально спиртного.

На підтвердження цього свідчить і статистика Європарламенту. Зокрема, за даними ЄП, рівень виробництва контрабандної алкогольної продукції в Україні сьогодні вище, ніж в будь-якій іншій країні ЄС.

Відзначимо, що на місцях у нас визнали неможливість ефективно "забороняти нічну торгівлю алкоголем".

Українські Національні Новини

Новини Світу