ukenru
nazk-viyavilo-porushennya-v-deklaratsiyi-nardepa-bagatiya

НАЗК виявило порушення в декларації нардепа-багатія

 • 27650 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило низку порушень в декларації народного депутата Віталія Хомутинніка, передає УНН із посиланням на відповідне рішення органу. 

Співголова депутатської групи "Партія" Відродження" змушений був писати пояснювальні листи шість разів.

Зокрема НАЗК вимагало пояснень від нардепа з приводу вартості його будинку у Конча-Заспі. При заповненні декларації Хомутиннік використав позначку "невідомо", хоча за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, вартість вказаного житлового будинку становить 582 тис. 470 грн.

Пізніше нардеп пояснив, що вказаний будинок він придбав більше 10 років тому, а тому не пам'ятав у скільки йому обійшлася покупка. Дізнався про це, за його ж словами, лише наприкінці 2017 року з Реєстру речових прав на нерухоме майно.

Також НАЗК встановило, що Хомутиннік вказав недостовірну адресу столичної квартири площею у 159,1 м. кв. Крім того, нардеп забув вказати у своїй декларації відомості про донецьку квартиру площею 83,2 м. кв, яка перебуває у сумісній власності дружини Хомутинніка та її родичів.

Пізніше нардеп повідомив НАЗК, що ця кватира була продана у червні 2013 року, але копію договору купівлі-продажу нерухомого майна Хомутиннік НАЗК не надав через тимчасову окупацію регіону.

НАЗК також з'ясувало, що Хомутиннік є наймачем будинку площею 184,3 м. кв, який знаходиться на території реабілітаційного центру "Конча-Заспа" професійної спілки працівників митних органів України. Проте, декларація Хомутинніка не містить відомостей про право користування нардепом цим будинком.

Хомутиннік же в свою чергу вказує, що з другої половини 2013 року будинком користується громадянин України на прізвище Демиденко Олег Васильович. Втім, згідно чинного законодавства, нардеп повинен був вказати цю інформацію у своїй декларації, інформують у НАЗК.

Також у своїй декларації за 2015 рік Хомутиннік не вказав модель задекларованого автомобіля Lexus - LX 570. Крім того, нардеп вказав не вірного власника автомобіля Range Rover - ТОВ "Українська інвестиційна компанія". Хоча насправді власником "авто є ТОВ "АМ-Захід", встановило НАЗК.

Таким чином Хомутиннік у своїй декларації за 2015 рік не дотримав вимог пунктів 2,3 частини першої статті 46 Закону України "Про запобігання корупції".

При цьому, НАЗК не встановило конфлікту інтересів та ознак незаконного збагачення у Хомутинніка. Хоча на конфлікт інтересів неодноразово звертали увагу ЗМІ та навіть колеги самого нардепа з Регламентного комітету ВР.

Вони вказували, що нардеп суміщає державну службу з бізнесом, зокрема співволодіє агрохолдингом "Кернел", забаганки якого регулярно лобіюются у парламенті.

Нагадаємо, Віталій Хомутиннік - народний депутат України з 2002 року, володіє 39 компаніями і має річний дохід обсягом 64 млн грн.

Також нагадаємо, раніше у ЗМІ була поширена недостовірна інформація з посиланням на "анонімні джерела з НАЗК" про начебто відсутність порушень в деклараціях Хомутинніка.

Українські Національні Новини

Політика