ukenru
naukovo-ekspertne-upravlinnya-vr-ne-pidtrimalo-zakonoproekt-pro-zmenshennya-zarplat-nardepiv-do-minimalki

Науково-експертне управління ВР не підтримало законопроект про зменшення зарплат нардепів до “мінімалки”

 • 133884 переглядiв

КИЇВ. 23 вересня. УНН. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради не підтримало законопроект авторства нардепа Антона Яценка щодо зменшення зарплат народних депутатів до “мінімалки” та позбавлення їх надбавок на час дії воєнного стану. Про це йдеться у науково-експертному висновку до законопроекту №7637, передає УНН.

Деталі

У документі зазначають, що правова природа повноважень народних депутатів має особливу специфіку, а тому Конституція та інші закони забезпечують умови незалежної діяльності нардепів, серед яких - соціальні гарантії, у тому числі зарплата та надбавки. А тому, відмова від компенсацій може негативно вплинути на незалежність народних обранців.

Цитата

“Вважаємо, що повна відмова від компенсації народному депутату України витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, а також встановлення місячної заробітної плати народному депутату в розмірі однієї мінімальної заробітної плати негативно вплинуть на забезпечення незалежності народних депутатів та можливості реалізації їх повноважень”, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо

Антон Яценко у своєму законопроекті пропонує на період дії воєнного стану скасувати усі пільги та привілеї для народних обранців, а також встановити їх зарплати на рівні мінімалки.

В антикорупційному комітеті ВР також вважають, що така ініціатива несе в собі корупційні ризики. А в бюджетному комітеті ВР назвали цю ініціативу популістською

Політолог Володимир Цибулько вважає, що Яценко зареєстрував подібну популістичну ініціативу, аби відвернути увагу від того, що йому закидають колабораційну діяльність. 

Українські Національні Новини

Політика