ukenru
natsbank-novorichna-devalvatsiya-v-ukrayinu-ne-priyshla

Нацбанк: новорічна девальвація в Україну не прийшла

 • 10723 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. Новорічна девальвація в Україну не прийшла. Про це УНН повідомляє з посиланням на Facebook сторінку НБУ.

"Намагання валютних міняйл навмисно розгойдувати курс гривні для "загону алєней", тобто підбурення населення купувати валюту на піку девальвації, вже не працює, як раніше. Учасники валютного ринку звикли до режиму гнучкого курсоутворення і не панікують під час помірних курсових коливань", - висловив таку думку заступник директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.

Лепушинський вважає, що сезонність знецінення/укріплення гривні є тимчасовим явищем, яке поступово зникатиме завдяки звиканню населення і бізнесу до гнучкого курсоутворення і поступовому зняттю Національним банком усіх адміністративних обмежень на валютному ринку.

Він додав, що також є погана новина для експертів, які легко здобували собі популярність економічних гуру, просто обіцяючи знецінення гривні наприкінці року.

"За зменшення панічної складової у поведінці фірм і домогосподарств, дієвішим стає і основний монетарний інструмент НБУ – облікова ставка. Логіка монетарної політики за інфляційного таргетування: вищі інфляційні ризики – вищі процентні ставки, створює суто економічні стимули для заощаджень у національній валюті та, як наслідок, стримування зростання цін", - додав Лепушинський.

Він також додав, що поточна ситуація дуже контрастує з попереднім досвідом фіксованого валютного курсу в Україні, підтримка якого стимулювала накопичення дисбалансів в економіці країни, які прибиралися під час чергової кризи через значну девальвацію.

Нагадаємо, наразі в Україні немає передумов  для девальвації гривні.

Українські Національні Новини

Економіка