nastupnim-premyerom-kitayu-mozhe-stati-lyudina-si-tszinpina-reuters

Наступним прем'єром Китаю може стати "людина Сі Цзінпіна" - Reuters

 • 783817 переглядiв

КИЇВ. 7 березня. УНН. Наступним прем'єр-міністром Китаю може стати колишній голова Комуністичної партії в Шанхаї, "людина" китайського лідера Сі Цзінпіня - Лі Цян. Його можуть затвердити на посаді в суботу під час Національних зборів народних представників, повідомили агентству Reuters джерела, передає УНН.

Деталі

Лі Цян, імовірно, замінить чинного прем'єра Лі Кецяна, який йде на пенсію, однак, як пише видання, його все більше відсторонюють, оскільки Сі посилює контроль над економікою. Як відзначають експерти, близькість Лі Цяна до Сі є одночасно і сильною, і вразливою стороною: хоча він "користується довірою" лідера Китаю, він "зобов’язаний своєму давньому покровителю".

Співзасновник консалтингової компанії Trivium China Трей МакАрвер розповів, що Лі, ймовірно, буде набагато потужнішим за свого попередника. Він додав, що Сі "витратив значний політичний капітал", щоб залучити його до цієї ролі, враховуючи відсутність у Лі досвіду управління центральним урядом.

"Офіційні особи знають, що Лі Цян - це людина Сі Цзіньпіна. Він явно вважає, що Лі Цян є дуже компетентною людиною, і призначить його на цю посаду, тому що довіряє і багато від нього очікує", - сказав МакАрвер.

Повідомляється, що Лі відомий тим, що на початку 2020 року керував "локдауном" для 25 мільйонів жителів Шанхаю через COVID, що призвело до зупинки економіки міста. Окрім цього, він зіграв важливу роль у підштовхуванні Китаю до раптового припинення політики нульового поширення COVID-19 наприкінці минулого року, пише Reuters. За словами осіб, які спілкувалися з Лі Цянем, він "практичний, ефективно бюрократичний оператор", який підтримує приватний сектор.

Водночас кілька співрозмовників застерегли, що досвід Лі у Шанхаї може не мати великого значення, оскільки Сі постійно посилював контроль Комуністичної партії та перевів економіку в більш державницьке русло.

"Тепер Лі є національним лідером, який працює під керівництвом ринково-скептичного боса, і він має збалансувати зростання з низкою соціальних, технологічних і геополітичних цілей", - сказав старший аналітик Eurasia Ніл Томас.

Нагадаємо

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у понеділок виступив з різкою критикою політики США, пояснивши деякі з недавніх викликів, з якими зіткнулася його країна, тим, що він назвав кампанією з "придушення Китаю" під керівництвом Вашингтону.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Наступним прем'єром Китаю може стати "людина Сі Цзінпіна" - Reuters

     • 783817 переглядiв