ukenru
naselennya-ukrayini-do-kintsya-stolittya-skorotitsya-do-22-milyoniv-prognoz-nan

Населення України до кінця століття скоротиться до 22 мільйонів - прогноз НАН

 • 22192 переглядiв

КИЇВ. 3 грудня. УНН. Населення України, згідно з прогнозами, до кінця століття значно скоротиться - до 22 мільйонів - і поки шляхів протидії цьому не бачать. Такий прогноз озвучив член-кореспондент НАН України, заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Олександр Гладун, пише УНН.

Цитата:

"За нашими прогнозами, до кінця ХХІ століття населення України скоротиться до 22 мільйонів. І ми поки що не бачимо шляхів зупинення цього процесу. Він притаманний більшості країн Європи, які вирішують проблему за рахунок мігрантів. Скоріш за все, так буде й у нас. Україна цікавитиме мігрантів з азійських країн, Кавказу, колишніх республік Радянського Союзу. І за рахунок цього, можливо, вдасться стабілізувати чисельність населення. Поки немає передумов, аби зробити це за рахунок природного чинника", - сказав Гладун, слова якого цитують у НАН України.

Деталі

Зі слів ученого, на скорочення українського населення впливає і пандемія, хоча остаточні оцінки можна буде дати лише по її завершенні.

"Ми зараз перебуваємо всередині процесу, але цифри вже свідчать про те, що пандемія робить свій внесок у смертність. У структурі причин смерті COVID-19 посідає третє місце після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Слід враховувати також те, що під час пандемії люди помирають і з інших причин, бо лікарні не можуть надати своєчасну допомогу, а пацієнти не можуть дістатися до медичних пунктів. Це комплексна проблема. І доволі серйозна", - зазначив він.

Доповнення

За попередніми прогнозами демографів, населення України до 2030 року становитиме 36 млн осіб, однак, зараз стає зрозуміло, що ця цифра буде набагато меншою.

Українські Національні Новини

Суспільство