ukenru
nasa-na-odnomu-iz-suputnikiv-saturna-ye-ozera-i-morya

NASA: на одному із супутників Сатурна є озера і моря

 • 12950 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. На поверхні одного із супутників Сатурна Титані є гори, озера і моря, що робить цей супутник єдиним, крім Землі, космічним тілом в Сонячній системі, на поверхні якого є рідина. Про це йдеться на сайті NASA, передає УНН

За даними апарату "Кассіні", хімічний склад рідини на Титані помітно відрізняється від складу води в земних водоймах: озера і моря супутника складаються, в основному, з етану (76-79%), пропану (7-8%) і метану ( 5-10%).

Проте астрономам вдалося виявити і велику схожість морів на Титані і Землі. Дані, отримані радарним приладом зонда "Кассіні" за кілька місяців до того, як він згорів в атмосфері Сатурна, вчені виявили, що три моря на Титані (Лігеі, Кракена і Пунга) мають загальну еквіпотенціальну поверхню.

Це означає, що вони утворюють загальний рівень моря, як це роблять моря і океани Землі. І відбувається це тому, що є рідинне сполучення між ними або через підповерхневий шар, або за допомогою каналів, що з'єднують моря.

Також вчені виявили, що більш дрібні резервуари - озера на Титані - також сполучаються між собою під поверхнею і мають загальний для всіх обсяг рідини.

"Ми не бачимо жодних порожніх озер, які знаходяться нижче заповнених озер, тому що, якщо вони будуть знаходитися нижче цього рівня, вони будуть заповнені. Це говорить про те, що під поверхнею є канали, і озера поєднані одне з одним", - відзначають автори роботи.

Нагадаємо, у NASA створили 3D подорожі через туманність Оріона.

Українські Національні Новини

Суспільство