nas-vbyut-odnogo-za-odnim-tretiy-tizhden-protestiv-v-irani

"Нас вб'ють одного за одним": третій тиждень протестів в Ірані

 • 249180 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. У суботу по всьому Ірану пройшли протести і повідомлялося про страйки по всьому курдському регіоні країни. Демонстрації проти смерті Махси Аміні, затриманої поліцією моралі, тривають уже третій тиждень, передає УНН з посиланням на Rеuters.

Деталі

Протести, спровоковані смертю Махси Аміні, переросли до найбільшого з 2019 року виступу проти клерикальної влади Ірану, коли десятки людей загинули внаслідок заворушень по всій країні.

Люди провели демонстрації в Лондоні, Парижі та інших місцях у суботу на знак солідарності з іранськими протестувальниками, деякі тримали в руках фотографії Аміні, яка померла через три дні після арешту поліцією моралі Ісламської Республіки за «невідповідний одяг».

Мітинги пройшли у великих містах, включаючи Тегеран, Ісфахан, Рашт та Шираз.

У діловому районі Тегерана Базар антиурядові протестувальники скандували «Нас вб'ють одного за одним, якщо ми не об'єднаємось».

Студенти також протестували у багатьох університетах. У Тегеранському університеті затримано десятки людей. Напівофіційне інформаційне агентство Fars повідомило, що деяких протестувальників було заарештовано на площі біля університету.

Протести були особливо інтенсивними в Курдистані, де влада раніше пригнічувала заворушення курдської меншини, яка налічує до 10 мільйонів людей.

У суботу магазини і підприємства страйкували в 20 містах на північному заході країни на знак протесту проти нападів на збройні курдські опозиційні партії з боку Стражів ісламської революції, що базуються в Іраку, повідомила курдська правозахисна група Hengaw.

У повідомленні також йдеться, що сили безпеки відкрили вогонь по протестувальникам у Дехголані та Сакезі.

آغاز هفته سوم اعتراضات در خیابان‌های مختلف تهران شنبه ۹ مهر

آخرین مطالب درباره اعتراضات ایران در روز شنبه ۹ مهر را در این صفحه دنبال کنید: https://t.co/tNO3hkgznq pic.twitter.com/pajOnQ7FDU

— euronews فارسی (@euronews_pe) October 1, 2022

Контекст

Протести почалися на похороні Аміні 17 вересня і поширилися на 31 провінцію Ірану, в них взяли участь усі верстви суспільства, включаючи етнічні та релігійні меншини, і багато хто вимагав повалення верховного лідера аятоли Алі Хаменеї.

Amnesty International заявила, що придушення демонстрацій урядом призвело до загибелі щонайменше 52 людей та сотні поранених. Правозахисні організації кажуть, що десятки активістів, студентів та художників було затримано.

Іранська влада заявляє, що багато співробітників сил безпеки було вбито, звинувачуючи Сполучені Штати у використанні заворушень для спроби дестабілізувати Іран. Державні ЗМІ затаврували протестувальників як бунтівників та підбурювачів до заколоту.

Революційна гвардія заявила, що чотирьох бійців її сил і ополченців-добровольців «Басидж» було вбито в п'ятницю внаслідок нападів у Захедані, столиці південно-східної провінції Сістан-Белуджистан.

Головнокомандувач гвардією Хосейн Саламі поклявся помститися, назвавши загиблих «мучениками Чорної п'ятниці».

Побоюючись етнічного повстання та демонструючи силу, Іран цього тижня запустив ракети та безпілотники для атаки цілей у сусідньому курдському регіоні на півночі Іраку після того, як звинуватив іранських курдів-дисидентів у причетності до заворушень.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    КНДР запустила балістичні ракети вчетверте за тиждень

     • 99333 переглядiв