ukenru
nardepi-znovu-povernuli-do-komitetu-zakonoproekt-pro-robotu-arma

Нардепи знову повернули до комітету законопроект про роботу АРМА

 • 14869 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Верховна Рада направила до комітету для підготовки на повторне перше читання законопроект 3335-1-д щодо вдосконалення діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Відповідне рішення підтримали 239 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

Цитата:

"Ця редакція (законопроекту – ред.) суттєво відрізняється від того законопроекту, що був винесений у першому читанні. Ми врахували в ньому абсолютно всі зауваження, які висловлювали депутати, що долучились до доопрацювання. Фактично, цим законопроектом ми пропонуємо почати реформу системи управління арештованими активами, яка давно вже назріла в Україні", - зазначила одна із авторів законопроекту, народна депутатка Галина Янченко під час виступу в парламенті.

Говорячи про зміни в законопроекті, вона відзначила, що "повноваження АРМА розширюватись не будуть".

"В цьому законопроекті на повторне перше читання ми забираємо процесуальний статус у АРМА в кримінальному провадженні. АРМА не отримає ніякого спеціального процесуального статусу".

Деталі

Відповідно до пояснювальної записки законопроект розроблено з метою створення законодавчих передумов для підвищення прозорості системи розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, реалізації таких активів, підвищення інституційної спроможності та ефективності роботи АРМА, а також збільшення надходжень до державного бюджету від реалізації активів, які перебувають в управлінні агентства.

Проектом закону пропонується, зокрема, що:

- АРМА не зможе продавати майно до вироку суду (захист інвесторів); 

- Власники майна зможуть самостійно надавати АРМА рішення суду про скасування арешту на їх майно;

- Створення умов для продажу майна, що перебуває в АРМА, на аукціонах через систему Prozorro.

Комітет з питань антикорупційної політики на своєму засіданні 10 грудня 2020 року прийняв рішення рекомендувати парламенту прийняти зазначений проект Закону за основу.

Що було раніше

Так, 16 вересня минулого року Верховна Рада України провалила голосування за ухвалення проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності АРМА.

Українські Національні Новини

Політика