ukenru
nardepi-povernuli-komitetu-zakonoproekt-schodo-desyatikratnoyi-kompensatsiyi-spozhivacham

Нардепи повернули комітету законопроект щодо десятикратної компенсації споживачам

 • 22131 переглядiв

КИЇВ. 19 лютого. УНН. Верховна Рада направила до комітету для підготовки на повторне перше читання законопроект № 3097, яким пропонується запровадити компенсацію споживачам в десятикратному розмірі, за умови якщо буде доведено, що вартість, вказана в платіжках, завищена або нарахована з порушенням умов договору. Відповідне рішення підтримало 247 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

Деталі

Так, законопроектом пропонується, якщо в судовому чи позасудовому порядку встановлено, що за відповідний період вартість поставленого побутовому споживачу, кінцевому споживачу комунальної послуги газу, води, теплової чи електричної енергії, наданих комунальних послуг розрахована не правильно та вища за визначену договором ціну, не відповідає встановленим тарифам та (або) встановлена з порушенням порядку нарахувань, постачальник природного газу, води, електричної, теплової енергії, виконавець тощо, зобов’язані виплатити споживачу комунальної послуги компенсацію в десятикратному розмірі від повної вартості, нарахованої з порушенням умов договору для оплати послуги за відповідний період.

Як зазначають автори, допущення помилок у документах, що підтверджують необхідність оплати послуг із постачання природного газу, води, електричної, теплової енергії побутовим споживачам, кінцевим споживачам комунальних послуг набуло масового характеру.

"Оператор надання послуг безвідповідально, з порушенням норм чинного законодавства та договору про надання послуг, нараховує до сплати завищену вартість. Часто, громадянам, які отримали такі розрахункові документи, доводиться роками доводити неправильність нарахованої вартості за послуги", - вважають автори документу.

Як зазначено у пояснювальній записці, основними причинами допущених порушень є: халатність, включення до собівартості житлово-комунальних послуг непередбачених законодавством та завищених витрат, справляння плати за тарифами, які не затверджені або перевищують встановлені відповідними уповноваженими органами.

Що було раніше

Як повідомляв УНН, раніше цього тижня тижня Рада прийняла за основу законопроект, який передбачає продовження кінцевих термінів встановлення індивідуальних лічильників для населення до 1 січня 2023 року.

Українські Національні Новини

Політика